Dommeren blåste av i det vinden tok litt ekstra surt oppe under tribunen på Alfheim. Der TIL i fjor lot tromsøværingene vente helt til oktober før den første hjemmeseieren kom, var trepoengeren i boks allerede i første forsøk i år.

Bare noen få minutter ut i andreomgangen hadde Sakarias Opsahl, etter innstendige oppfordringer, valgt å skyte fra distanse. Skuddet fra 25 meter burde egentlig gått rett i glemmeboka, både for han selv og oss andre. I stedet tabbet HamKam-keeperen seg ut, og den 22 år gamle Oslo-mannen ble TILs matchvinner.

Rett etter kampslutt tok laget seg bort til Forza Tromsø, TILs raskt voksende supportergruppering som nå teller bortimot 250 medlemmer, for å takke dem for kampen. Bildene av unge supportere som kommer tett på heltene sine, forteller at her er noe gjort riktig. Høres godt gjør de også, under taket på tribunen på vestsiden.

Likevel, da TIL-trener Gaute Helstrup og spillerne hans skulle ta en «æresrunde» rundt resten av arenaen var det mildt sagt glissent. Da speakeren uti andre omgang fortalte at det var 2.182 tilskuere, gikk det sukk gjennom de som hadde tatt turen.

Og nå starter argumentasjonsrekken jeg fra forskjellig hold får høre på hvordan TIL er havnet der at de knapt klarer å få over 2.000 som oppgitt tilskuertall:

* Manchester City-Liverpool, «seriefinalen» i Premier League, startet 17.30, en halvtime før TIL-kampen. På Tromsøs fotballpuber var det fullt av fans som valgte denne kampen.

* Kampen går i starten av påsken, og gjør at mange er på hytta eller utenbys på ferie.

* TIL spiller ikke underholdende nok. Glemt er heller ikke at Gutan i fjor spilte de ni første hjemmekampene uten å vinne.

* Sesongåpningen mot Odd var ikke den reklamen som gjorde at de som sitter på gjerdet velger å ta turen.

* TV-sendingene er så billige og gode at det er lettere å holde fortet hjemme, i stedet for å være med å bygge opp «fort Alfheim».

* Det er kaldt på Alfheim, her er det bare å vente til det blir varmere i været.

* Netflix og toppturer er konkurrenter om folks tid som ikke var der på samme måte tidligere.

* Koronaepidemien gjør at det er lettere å holde seg hjemme i noen uker eller måneder til.

Tallet som ble oppgitt sjokkerte også TIL-legenden Ole Martin Årst, som de siste årene har vært fotballekspert for TV2, og lot sine Twitter-følgere få høre hva han synes:

2182 tilskuere på Alfheim.

Nå er det på tide at noen mobiliserer.

Ikke bare i Tromsø, men generelt for norsk fotball.

Det virker som vi har innfunnet oss at sånn er det blitt.

Om det handler om rettigheter, priser, konkurranse fra andre ligaer, etc.Samma det.

Vi må gjøre noe. Nå!

Oppgittheten over hva som skjer i Tromsø, og for så vidt store deler av norsk toppfotball ellers, skinner igjennom. For Årst snakker om at «noe» må gjøres, uten å vite helt hva. Og vi er havnet der, at svaret på dette er en sum av mange elementer. Det framstår like vanskelig å peke på én enkelt grunn til hvorfor folk velger bort å gå på Alfheim, som det er å få sju rette i Lotto. Den som vet begge disse blir både rik på penger og anseelse i et Fotball-Norge der den generelle trenden er at tilskuertallene går nedover.

Da vi i 2019 så at TIL hadde i overkant av 3.300 i snitt, var det å anse som for lite. TIL skulle bygge på dette tallet. I stedet er en tredjedel til også borte. Tromsø bryr seg i høyeste grad fortsatt om TIL, men ikke nok til at de velger å gå på stadion.

- Kjerneverdiene utfordres og havner på defensiven når samhold, fellesskap, tilhørighet og kameratskap blir mindre viktig enn lønn, sign-on, penger og videresalg. Penger og tv dreper, var svaret fra den pensjonerte TV-reporteren Davy Wathne til Årsts melding.

Så hva kan TIL egentlig gjøre? Gi opp er ikke noe alternativ. «True» folk til å ta gåturen opp til Alfheim annenhver søndag blir også feil.

Vinne kamper og underholde samtidig er noe enhver fotballby forventer av sitt eget lag, og TIL også forventer av seg selv. Men slik jeg tolker ståa nå, kan det virke som selv det ikke er nok. Konkurransen om folks tid er blitt ekstrem.

Alternativet er ikke spesielt kult. At TIL ikke er en godt drevet klubb på øverste nivå. Og det kan ikke Tromsø være bekjent av.

Nå har det gått snart ti år uten noe spesiell sportslig suksess. Hvis det ikke snart snur, og TIL blir så interessant at tilskuertallet øker betydelig igjen, vil grunnfjellet for klubbens eksistens i Eliteserien fortsette å forvitre.