Det som er langt verre er at undersøkelsen også avdekker flere tilfeller av at Nav-ansatte selv følger sine klienter til matkøene. Da er det mye som er fundamentalt galt med det rigget vi så stolt kaller velferdsstaten.

I dagens Norge er det cirka 200.000 husstander som oppgir ikke å ha råd til alle måltidene om dagen. Antallet som lever under den fastsatte fattigdomsgrensen vokser.

I nevnte undersøkelse beretter hjelpere hos Frelsesarmeen at de jevnlig er i kontakt med ansatte i de offentliges hjelpetjenester, og at disse ber om hjelp til enkeltbrukere. Enkelte steder har man til og med etablert avtaler der det kjøres mat hjem til de brukerne som faller utenfor de kommunale tjenestenes kapasitet.

En anonym hjelper i Frelsesarmeen sier følgende: «Nav henviser til Frelsesarmeen, barnevernet kommer og henter til familiene de har, og kommunehelsetjenesten kommer og henter til sine brukere. Egentlig er det litt irriterende at ikke kommunen tar vare på sine egne selv, det skulle ikke være vår oppgave».

Hjelperen understreker at de som jobber hos Frelsesarmeen gjør det gratis, men synes like fullt, og med rette, at det er snodig at ikke vedkommende kommune har budsjett som dekker dette.

Frustrasjonen er betimelig, og det er knapt til å tro, i et land som år etter år anses som et av verdens rikeste. Hvert år den 20. mars markerer FN verdens lykkedag med lansering av World Happiness Report. Her rangeres den egenopplevde livskvaliteten i de fleste av verdens land. Her har Norge ligget stabilt i toppen blant nasjonene med den mest fornøyde befolkningen. Da er forholdene nevnt over her rimelig paradoksale.

Man kunne kanskje trodd at noe av forklaringen som ligger til grunn er økningen av ukrainske flyktninger som benytter seg av tilbudene fra Frelsesarmeen og Matsentralen, men dette er ikke tilfelle. De fleste er kvinner, og over halvparten av dem bor med barn. Og det skjer samtidig med at Norge har den beste sysselsettingssituasjonen i Europa.

I en tid hvor det ropes høyt om renteoppgang, økte strøm- og drivstoffpriser og en generell prisøkning, er disse avdekningene bare ytterligere deprimerende på vegne av fellesskapet. Vi kan heller ikke vente på fremtidige budsjettkorrigeringer og utredninger. Det var mye bråk rundt de voksende køene foran matutdelingskøene i høst. I januar meldes disse køene å være enda lengre.

Når vi ser hvor handlekraftig det er mulig å være med økonomisk hjelp og økonomisk bistand til Ukraina, som er både rett og bra, må selvsagt også de mest trengende av dem blant oss motta livsviktig hjelp fra det offentlige. Folk skal ikke legge seg sultne i Norge, som følge av at det offentlige har sviktet. Og det offentlige skal og kan ikke lene seg på, enn si henvise til, de frivillige organisasjonenes heltemodige og iherdige innsats.