Gjennom prosjektet «Byen vår» ønsker vi å sette søkelys på stadig økende forskjeller mellom fattige og rike her i Tromsø. Ideen til, og arbeidet med, dette prosjektet startet lenge før rentene og matvareprisene begynte å stige dramatisk. Den økonomiske situasjonen vi i dag står i – og kan ane den videre utviklingen av – vil etter alt å dømme forverre levekårene for mange tromsøværinger. Slik vil problemstillingen trolig bare bli mer og mer aktuell ettersom ukene og månedene går.

Over 1.300 barn lever i familier med lav inntekt i Tromsø, viser SSB-tall fra levekårsundersøkelsen til Tromsø kommune (2019). Det er et stort samfunnsproblem, men hvorfor er det slik? Og må det være slik? Hvor bor disse familiene – og hvorfor? Hvordan får familier med svært trang økonomi hjulene til å gå rundt? Og hva tenker tromsøværinger som i dag står i en svært vanskelig økonomisk situasjon om tiden som kommer? Dette er bare noen få eksempler på problemstillinger vi ønsker å belyse.

Tromsø har de siste årene vært gjennom en rivende utvikling. På mange måter har utviklingen forsterket, eller i hvert fall synliggjort, byens sosiale og økonomiske forskjeller. Litt grovt sagt kan man si at levekårsstatistikken viser at Tromsø er en delt by. Folk nordøst og på skyggesiden av Tromsøya har generelt langt dårligere levekår enn de med høy inntekt, høy utdanning, utsikt og kveldssol sørvest på øya.

Med «Byen vår» vil vi gjøre dypdykk i de ulike bydelene i Tromsø, ikke bare på Tromsøya, men også på Kvaløya og på fastlandet. Vårt siktemål er å belyse de til dels store forskjellene som eksisterer – ikke å «henge ut» enkelte bydeler som enten «fattige» eller «rike». Vi vil heller stille spørsmål om hvorfor ulikhetene er såpass store som de er og om hvilke utfordringer som faktisk fins i de ulike bydelene, og også innad i enkelte av dem. Og ikke minst – hva som må til for å kunne løse disse utfordringene, hva det faktisk er mulig å gjøre noe med.

Gjennom det siste året har vi samlet statistikk, forskning og historier for å gi dere lesere et bredere bilde av byen vår. Blant annet vil vi gi dere innsikt i – og publisere historier om – ungdommer som faller utenfor, eldre som føler seg ensomme, byens boligkrise, konsekvensene av bompenger og innvandrere som ikke blir sett, men også ny statistikk som avisen har hentet inn fra Statistisk sentralbyrå.

For å vise deg noen av forskjellene i byen vår, har vi valgt å starte dette prosjektet ved å ta våre lesere med på en digital busstur. Rute 33 starter på Stakkevollan nord på Tromsøya, går videre gjennom sentrum og til Sør-Tromsøya, før bussen snur nordover igjen mot Håpet og Sjømannsbyen. Blir man med turen fra start til slutt, blir man også med på en reise gjennom en rekke bydeler med til dels store levekårsforskjeller. Vi har stoppet på holdeplassene langs ruten for å vise deg noen av forskjellene og for å snakke med folk som bor langs denne bussruten om deres opplevelser av å bo der de gjør.

Jeg tror vi kan love deg at det kommende året vil føre med seg mange interessante saker, historier og diskusjoner. «Byen vår»-prosjektet, som er av de større journalistiske prosjektene i iTromsøs historie, vil pågå helt fram til kommunevalget neste høst.

Gjennom grundig og god journalistikk ønsker vi å gi leserne våre en best mulig forståelse av sitt lokalsamfunn. Det er vår oppfatning at innsikt om disse forholdene er nødvendig om man som innbygger skal kunne ta gode og informerte valg.

Dersom du underveis har innspill til saker eller problemstillinger som du mener vi burde se nærmere på, så er det bare å kontakte oss.