Det kontroversielle spørsmålet om hva som skal skje med de cirka 1.100 medlemmene i TILs breddeavdeling vil aldri få en felles, bred enighet i Tromsø. I hvert fall framstår det ikke sånn, etter at TIL tirsdag kveld innkalte til et møte der de skulle presentere en rapport med den litt tørre konklusjonen «et tydeligere skille mellom topp og bredde».

Det begynnende engasjementet rundt denne avgjørelsen er alt annet enn tørt. For mange i breddeavdelingen handler dette om identitet, et sted å være og logoen på brystet. Sistnevnte tatt opp av 15 år gamle Leonora Løkholm Rosenlund på møtet i kantina på Alfheim.

De snaue 40 personene som tok turen satt ved bordene foran den lille scenen, i det relativt nyoppussede rommet som tar imot VIP-er på kampdag og NTG-elever til lunsj når hverdagen slår inn. Rundt dem står bilder og pokaler fra stolte øyeblikk i TIL-historien plassert i glassmonter. I stedet for å støve bort på en hylle inne på et kontor.

Inntil videre tilhører omtrent alle som var der samme klubb. Det er likevel ikke uten grunn at verken utvalget som ble nedsatt, eller at styret ved leder Stig Bjørklund, mener en tydeligere splittelse mellom topp og bredde, bør bli en realitet.

Derfor var det interessant å se hvordan utvalgsleder Lars Espejord, en gigant i TIL-historien, svarte på spørsmålene fra breddetrenere. Blant annet ble han utfordret på hvorfor det å ta ut TILs breddeavdeling i en egen klubb er bra for nettopp barna der.

Svaret hans forteller om en helt annen inngang. Han argumenterer for TILs toppsatsing i et større bilde. Som en ledestjerne for hele byen, og landsdelen. At TILs toppsatsing, som inkluderer A-laget og akademiet, er blitt så stor at de må ta et ansvar, ikke bare for egen breddeavdeling, men for hele «økosystemet i Tromsø-fotballen.».

Konsekvensen av at TILs toppsatsing og breddesatsing skilles vil være at sistnevnte kan føle at de ikke er ønsket i klubben. Og på den måten skyver TIL fra seg en viktig del av grunnfjellet for de som skal støtte og heie på A-laget i framtiden.

Steinar Nilsen, som også var på møtet, forsøkte å bygge en bro mellom begge sidene. Han uttalte til iTromsø i ettertid at «Jeg er glad for at ting debatteres, at ulike synspunkter kommer frem og at ingenting presses igjennom. Verken fra det ene eller andre ståstedet. Det finnes ingen fasit i en slik komplisert sak, men at TIL samler seg for å gå styrket ut av det. Skal TIL gjøre denne splittelsen, må de gå styrket ut av det».

Inntil videre er derfor ikke denne rapporten et godt nok grunnlag i seg selv for å ta en slik drastisk avgjørelse, og jeg blir overrasket om denne saken i det hele tatt kommer opp på årsmøtet allerede 14. mars.

For den store elefanten i rommet ble knapt snakket om, fordi den ikke var en del av mandatet til Espejords utvalg. Hva skal skje med Bjerkakerhallen, relativt nybygd og med en tilknyttet gjeld på over 80 millioner kroner.

For en eventuell ny klubb sier det seg selv at det å overta en slik forpliktelse vil gjøre avgjørelsen enda mer utfordrende. Og selv om kommunen betaler renter og avdrag på deler av lånet, samt at spillemidler etter hvert også vil redusere summen, er det fortsatt betydelige beløp å betale ned.

Det ligger veldig i kortene at denne hallen, som er et samlingspunkt for barn og ungdommer på Sør-Tromsøya, bør inn i en ny klubb. Foreløpig har ikke innsalget til breddeavdelingen for å få til TIL-toppenes tanke om en splittelse vært all verden.

Av og til kommer det historier om spillere og trenere i yngres avdeling i TIL som oppfører seg på en måte som ikke oppfattes positivt hos de andre lagene. Dette skjer hos alle klubber, men nettopp fordi det er TIL, blir det sett på som at de er høye på pæra fordi de nettopp representerer byens største klubb. Og i forlengelsen av dette blir vanskeligere å få motstanderne til å heie på klubbens A-lag. Men et slikt argument overbeviser få i breddeavdelingen om å gjennomføre en splittelse.

Heller ikke at det blir enklere å løse hvem som skal inn i akademiet hvis alle breddeklubbene i Tromsø er sidestilt, er et argument som gir TILs breddeavdeling en sterkere motivasjon.

Ingen vet hvor mange som vil droppe ut eller gå til andre klubber, hvis TIL-logoen erstattes av noe annet. Å derimot finne ut hvordan Bjerkakerhallen kan løses, vil være en god start.