Hva Anders Tegnell egentlig tenkte, da han i 2020 tok Sverige i en helt annen retning enn resten av verden, det var det mange som enten lurte på eller hadde sterke meninger om. Noen mente mannen var gal, mens andre mente svenskene var mye lurere enn oss her på berget, og at vi mye heller skulle gjort som ham og latt pandemien nærmest bare komme.

I september i fjor uttalte Tegnell til NRK: «Vi har landa sånn passe». Hvordan Norge har landet, vil de kommende evalueringene kunne konkludere på. Spør du kulturlivet, reise- og utelivsbransjen, er nok svaret mest sannsynlig noe helt annet enn for eksempel detaljhandelen og dagligvarebransjen.

Svarene vil nok helt sikkert også sprike om du spør en fra Oslo og en fra Tromsø. Eller en fra Finnsnes. Hvordan vi har merket og merker pandemien, avhenger mye av hvor du bor, og selvsagt også hvor mye du har – eller skulle ha – reist.

Nå kan det i alle fall virke som kommunelegene våre sikter seg inn mot jobben til Tegnell når han går av. Etter 22 strake måneder med pekefingre og advarsler, er det nå «tipp-topp, tommel-opp». Stadig flere kommuneleger og andre fagpersoner uttaler at halve befolkningen vil bli smittet, uansett hva vi gjør, fordi omikron er en så enorm smittsom variant – som påfører de fleste av oss en mild forkjølelse. Derfor kan vi slippe løs.

Que sera, sera. Det som skjer, det skjer. Etter måneder og år med bønn og formaninger i ulik rekkefølge og styrke, er Norge såpass godt rustet, og befolkninga tilsvarende styrket gjennom doble og triple vaksinedoser, at myndighetene nå våger «peis på»-taktikken. Nå skal alle få – muligens også flere ganger.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har gjennom hele pandemien fremstått med en ro og trygghet som har skapt tillit. Nakstad har vært rolig som en stoiker, uten at det har gått ut over tydeligheten i meldingene. Om smittetallene har gått hit eller dit, har Nakstad vært like kald. Det gjør at beskjedene når inn på en annen måten enn de som bruker utestemme en vindstille julidag.

Derfor var forrige ukes melding fra helsedirektøren meget enkel å tyde. Alle skal altså få, og det er også planen. Korona har gått fra en pandemi til en influensagreie vi må forvente komme. For de fleste av oss kan faren virke å være over – vel å merke for denne gang.