Å reversere allerede gjennomførte vedtak har blitt populært i norsk politikk. Fylker har blitt slått sammen, og så delt. Politiet har blitt reformert, bare for at motstandere av reformen lover å reformere reformen så snart de bare får makt. Og slik holder de på, gjerne med støtte fra egne velgergrupper.

Mer sjeldent er det at politiske partier lover å reversere noe svært mange av velgerne mener var lurt. Slike forslag krever gjerne sterk overbevisning eller politisk mot. Og det er nok det siste vi så utslag av i Høyres forslag til statsbudsjett som nylig ble lagt fram. Der foreslo nemlig Solberg & co. å fjerne ordninga med gratis ferger, ei ordning dagens regjering fikk på plass i fjor, og som ble satt i drift i år.

«Vi prioriterer heller ikke gratis ferge eller penger til å oppløse kommuner og fylker», skrev Høyre, og begrunnet det med behov for å spare. At det innebærer å fjerne et av de sterkeste bosettingsvirkemidlene for små øysamfunn uten veiforbindelse, lot ikke til å affisere partiet videre.

Og det er kanskje ikke så merkelig. Partiet taper neppe så mye oppslutning på et slikt forslag. Deres kjernevelgere bor ikke på slike steder, og er neppe altfor opptatte av den store besparelsen gratis ferge kan gi for de dette angår.

En som var raskt ute og kritiserte forslaget var, ikke uventet, Senterpartiets Ivar B. Prestbakmo. «Smålig og distriktsfiendtlig», hevdet den tidligere samferdselsråden i Troms. Selv om Senterparti-politikere virkelig bør være blant de siste til å kritisere reverseringspolitikk som metode, har han likevel et poeng.

Gratis ferge til mindre øysamfunn uten fastlandsforbindelse er et svært viktig tiltak for muligheten til å bo i denne typen små distriktssamfunn. Viktig – og ikke altfor dyrt i den store sammenhengen.

Problemet med dagens ordning er heller at den ikke slår rettferdig ut. Skulle den gjort det, ville det også ha vært gratis reise med lokalbåter til små, veiløse bygder i øyriket Norge. Forhåpentligvis kan derfor ordningen på sikt utvides, heller enn at Høyre vinner fram med å senke et godt tiltak.