Det er selvsagt lett å le av hele stuntet som skjedde i helgen, da landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp), og partitopp og -kollega Geir Pollestad tok med seg Dagbladet for å spise biff under Senterpartiets landsmøte.

For det var unektelig komisk å se hvordan et parti som har gjort det til en fanesak å spytte ut forakt mot alt som man kan hekte ordet elite på, velger å ta med seg i ei riksavis på en restaurant for å spise biff og drikke dyr vin og snakke om at andre enn dem er jålete.

Dette med den dyre vinen ble det harselert mye med i både pressen og i sosiale medier. En vin som koster rundt 600 kroner på polet, og altså rundt 1.500 kr på restaurant, er verken «folk flest»-drikke eller noe vi – enn så lenge, og før klimaendringene har gått hele bananas – kan regne med at er laget av norske jordbruksvarer. Ikke er det spesielt ujålete heller. Men det må jo være lov å ha det gøy, for all del.

Det er som var desto mer lattervekkende var det blodharry, barnslige og håpløst kokette stuntet med å fortelle at grønnsaker og vegetarmat er jåleri og at det er biff og kjøtt som gjelder. At det er skikkelig tøft og folkelig å spise biff, gjerne flere ganger i uka, og at kjøttet skal pinadø ingen ta fra oss. «Kjøttfri middag er ikke middag», var overskriften som ledsaget oppslaget.

Der var et aldri så lite element av parodisk kulturkrig mellom linjene her. Hadde det nå vært et stykke blodig ulvebiff, jervebiff, gaupebiff eller bjørnebiff de skulle fortære foran kamera, kunne man skjønt symbolikken, siden pelskledde rovdyr som går på alle fire er noe av det aller verste Senterpartiet vet.

Men det var altså heller et tematisk bakteppe for å fortelle at Sp er en garanti mot nye avgifter på norsk kjøtt fra norsk fe laget av norske bønder i Norge. Høyre har tatt til orde for å innføre CO₂-avgift på kjøtt, og det var dette Sp ville til livs ved å sette kjøtt til livs foran eliten i Oslo-pressen.

At dette stuntet kommer fra en matminister er mildt sagt spesielt, for det er virkelig ikke slik at folk flest ikke spiser nok kjøtt i Norge i dag, snarere heller tvert imot. Konsumet av kjøtt i dette landet er rekordhøyt, og ernæringsforskere er fortløpende bekymret for folkehelsa. Hadde en betydelig andel av jordas befolkning spist like mye kjøtt som det nordmenn gjør, ville planeten etter alle solemerker ha kollapset.

Dette er dessuten en kamp Sp utkjemper hele tiden, og med minst like mye lidenskap som den flammende forakten mot elbiler, kaffe latte og naturvernere. Det er ikke mer enn tre måneder siden Borch var ute i samme Oslo-avis og sa hun ville kjempe mot det hun kalte «kjøtthysteriet», der hun uttalte at «debatten rundt kjøtt blir ofte veldig svart-hvitt og polarisert. Man setter nøttesteik opp mot kjøtt», tordnet hun i avisen. Ja, hun burde virkelig vite hva hun snakker om, når det kommer til polarisering av såkalt kjøtthysteri.

Samtidig, i samme land: I fiskerinasjonen Norge er det en urovekkende nedgang i antall måltid med fisk som konsumeres i befolkningen. Blant barn og unge er trendene alarmerende. De siste tallene fra Folkehelseinstituttet viser at barn og ungdom på 13 år i snitt spiser 168 gram fisk i uka, mens tall på kjøttkonsum viser 875 gram i uka.

Den samme aldersgruppen spiser dessuten – i snitt – 210 gram godteri i uka. En undersøkelse Sjømatrådet gjorde i fjor viste at 35 prosent av barn og unge spiser fisk sjeldnere enn én gang i uken, mens godteri og snacks spises mange ganger ukentlig. Dette burde kanskje bekymre matministeren, som attpåtil er fra en kystkommune i nord, mer enn noen symbolske og potensielle avgifter på kjøtt.

Det er ingen verdens ting som tyder på at kjøttprodukt er i ferd med å stupe i etterspørsel eller at biff skal kanselleres fra menyene i norske hjem. I 2021 ble det beregnet et kjøttforbruk i Norge på 54,9 kilo per person i året, hvor 42,1 kilo er rødt kjøtt og 11,5 kilo hvitt kjøtt.

Konstruerte fiendebilder og begrep som «kjøttskam» er heller ikke reelle utfordringer for den gjengse nordmann. Det er ikke flaut å spise kjøtt. Du blir ikke mobbet om du spiser kjøtt. Det er superakseptert å spise kjøtt. I Senterpartiet synes man attpåtil det er skikkelig tøft.

Du får i det hele tatt spise hva du vil, når du vil. Og bra er det.

Det siste vi trenger fra den politiske eliten, som jo statsråder i aller høyeste grad er, er dog en meningsløs og konstruert kulturkrig, der man later som man verner om norske verdier, som om de er mer truet enn rødlistede rovdyr.

Biffen, om enn ikke dyret den er hentet fra, lever i beste velgående her til lands. Og det er vel heller tvilsomt om denne høyst fingerte kampen er det som skal til for å hjelpe Sp mot ei sperregrense som begynner å bli plagsomt nærgående.