Denne uken arrangeres Arctic Pride igjen i Tromsø. Festivalen har som formål å skape en trygg og inkluderende møteplass for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Gjennom festivalen skal vi bidra til koblinger og spre kunnskap som fremmer et samfunn der alle åpent kan leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og sine kjønnsuttrykk basert på likeverd og samtykke uten fare for å bli diskriminert og/eller trakassert.

I tillegg til den årlige festivalen, arrangerer vi helårsaktiviteter som skeiv aften hver måned – et arrangement hvor målet er å skape trygge møteplasser for skeive. Vi arbeider også for inkludering av skeive med innvandrerbakgrunn, hvor vi med støtte fra Tromsø kommune søker å samarbeide med innvandrerorganisasjonene for å øke kompetanse og fremme dialog. Vår festivalsjef deltar også aktivt i det offentlige ordskiftet regionalt og nasjonalt.

Det har den siste tiden vært mye fokus på pridemarkeringer, både før og etter angrepet ved London Pub. Vi som arrangører av den største Priden i Nord-Norge ønsker debatten om hva Pride er og bør være velkommen – nettopp fordi et åpent ordskifte er grunnlaget for hele den skeive bevegelsen både i den tidlige rettighetskampen og i dag. I Troms og Finnmark har vi hatt en større debatt rundt en regnbue på skolesekker i barneskolen. Selv om vi var klart uenig med dem som mente dette var propaganda rettet mot barn, opplevde vi det som en ryddig debatt som ga rom for ulike oppfatninger om saken, uten at motpartens argumenter ble stemplet som ekstreme og dehumaniserende. Samtidig viste debatten at disse holdningene ikke er representative for folk i nord, og skolebarn i nord vil fortsatt kunne glede seg over de fine fargene på ryggsekken sin.

Arctic Pride har de siste årene vokst til å bli en svært synlig og stor markering av mangfoldet i nord. I løpet av festivaluken avholder vi i år omtrent 75 arrangementer, både store og små, med et mangfold av tema. En av debattene som i år har vært viktig for oss som arrangører av Pride-festival, er påstanden om at festivaler som vår har mistet fotfeste og «glemt» sin opprinnelse. Et eksempel er etableringen av Reclaim Pride i Oslo.

Vi ønsker en debatt om hva Pride skal være velkommen – og anerkjenner at Pride ofte assosieres med de mest synlige arrangementene under festivalen, arrangementer som ofte har et kommersielt preg. Vi er enige i at Pridene i Norge kan oppfattes som for lite politiske, og at dette er noe alle som arbeider med Pride-arrangementer må være oppmerksomme på. Har vi mistet fotfestet? Kanskje? – men vi tror løsningen ikke sort/hvit slik at man må velge enten eller, vi har troen på en videreutvikling av Pridene med økt synliggjøring av det politiske innholdet.

For å få det til må denne debatten opp og fram, og den må først og fremst tas innad i det skeive miljøet. Vi mener derfor initiativene som Reclaim Pride er positive for alle oss i den skeive bevegelsen, fordi de bidrar til å sette et viktig tema på dagsorden. Vi ønsker å følge opp dette, og vil derfor invitere disse og andre motstemmer til debatt under vår Pride i Tromsø. Det ligger forankret i vårt formål å bidra til koblinger og spre kunnskap, og en slik debatt vil være i kjernen av vårt oppdrag.

Et annet tema som har vært diskutert i forbindelse med årets Prider er blant annet politiets og kommersielle bedrifters deltakelse i det som ofte er det viktigste og mest synlige arrangementet under Pride – nemlig paraden. I Tromsø har vi gjennom år samlet tusener av mennesker til en folkefest i byens gater, hvor vi sammen har farget byen i mangfoldets farger.

Paraden som arrangement anser vi som svært viktig under Arctic Pride. Paraden i Tromsø er kanskje det arrangementet som best representerer våre røtter – og er et arrangement hvor alle skal føle seg velkommen og representert uansett om man går der som privatperson, offentlig person, offentlig forvaltning, fagforening, bedrift eller frivillig organisasjon. Selv om paraden er en folkefest må vi ikke glemme at den er viktig fordi den er til for og sender veldig viktige signaler til alle de som ikke kan eller tør å delta i paraden selv – alle de som står på sidelinjen og opplever mangfoldet og aksepten som paraden er et symbol på.

Vi mener derfor det er viktig å ikke ekskludere noen fra deltakelse i vår parade, så lenge de står inne for våre grunnverdier. Det opplever vi at de som deltar i paraden gjør. Andre steder i landet har arrangører av Pride ikke ønsket uniformert Politi som deltakere i paraden, og også satt strenge krav til bedrifter som ønsker å delta. Vi mener dette er uheldig. Vi tror det er svært positivt at en organisasjon som Politiet stiller uniformert som deltakere, fordi de da bidrar til å formidle aksepten og mangfoldet som Pride representerer. Vi ønsker å anerkjenne alle de enkeltmenneskene som har bidratt gjennom sitt engasjement og som har gjort det naturlig og viktig for Politiet å delta i den markeringen en parade er. Vi har også forståelse for skeive som opplever å ikke bli tatt på alvor av Politiet. Dette må løses gjennom et nært samarbeid mellom skeive organisasjoner og Politiet, og ikke gjennom ekskludering.

Bedrifters deltakelse i paraden blir av mange sett på som «pinkwashing», hvor man viser sin støtte til skeives rettigheter hovedsakelig av kommersielle hensyn. Mange etterspør hva disse bedriftene faktisk bidrar med, ovenfor kunder og ansatte også utenom pride-arrangementene. Vi ser helt klart at dette er en fare, men opplever at alle bedriftene vi har et samarbeid med og som ønsker å delta i paraden eller støtte Pride på annen måte, har et genuint ønske om å støtte opp om kampen for skeives rettigheter. Vi har et godt samarbeid med disse bedriftene, også utenom Pride, og samarbeider med blant annet LO Troms og Finnmark om kompetanseheving og arbeidslivspolitikk også ellers i året. Det forplikter å delta i paraden, og vi opplever at de som deltar hos oss tar den forpliktelsen på alvor.

Vi håper derfor fortsatt på enda bredere deltakelse fra viktige institusjoner som Politiet i årets parade, og ønsker fortsatt også andre viktige samfunnsaktører som helsevesenet, brannvesenet, Forsvaret, det offisielle Norge gjennom for eksempel Statsforvalteren, Universitetet i Tromsø, UNN, skoler, barnehager, politikere, også de som tidligere har ment noe annet, trossamfunn, frivillige organisasjoner, private bedrifter og alle andre støttespillere for den skeive bevegelsen hjertelig velkommen til å delta i vår parade. Arctic Pride er en Pride for alle.

Årets Arctic Pride arrangeres i Tromsø i perioden 7.–13. november.