Medisinsk forskning er en viktig og lovpålagt oppgave både for universitet og universitetssykehus. Moderne medisinsk diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter er kunnskapsbasert og bygger på resultater fra forskning.

Ved UiT Norges arktiske universitet (UiT) drives medisinsk forskning ved flere fakultet oftest i samarbeid med ansatte på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Forskningen er en del av de universitetsansattes arbeidsoppgaver og i UNN er forskning en av de fire kjerneoppgavene. Det betyr at forskningen finansieres over grunnbudsjettene til de to institusjonene. I tillegg kommer ekstern finansiering fra Helse Nord, fra Norges forskningsråd, fra EU og fra ulike legater, fond og stiftelser.

Siden etableringen i 1988, har Odd Berg Gruppens Medisinske forskningsfond støttet medisinsk forskning i all hovedsak tilknyttet UNN og UiT, men også tilknyttet andre sykehus og allmennlegekontorer i landsdelen. Alene i de siste årene har mer enn 6 millioner kroner blitt delt ut til i alt 35 prosjekter. Hvert år konkurrerer søkere om finansiering og de beste søknadene blir støttet.

Støtten har gått til å dekke driftskostnader i prosjektene og bidrar dermed til gjennomføring av prosjekter der lønn og infrastruktur er dekket av andre. En oversikt over prosjektene som har fått støtte, viser flere forskningsområder som har fått støtte flere ganger; nyrestudier med bakgrunn i Tromsøundersøkelsene, allergiforskning hos barn, mikrobiologiske studier og studier knyttet til ungdomsundersøkelser (Fit Future). Resultater fra disse studiene vil kunne bidra til bedre folkehelse og bedre diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter.

Hva har støtten fra forskningsfondet betydd for studiene?

Professor og overlege ved nyreavdelingen ved UNN, Bjørn Oddvar Eriksen, leder nyrestudien. Han sier dette:

«Nyrestudien «Renal Iohexol Clearance Survey» (RENIS) leter etter årsaken til at noen mennesker taper sin nyrefunksjon fortere enn andre og er mer utsatt for nyresvikt når de blir eldre. Odd Berg Gruppens Medisinske forskningsfond har bidratt til at studien har kunnet samle inn et unikt datamateriale fra et representativt utvalg Tromsøværinger. På sikt vil dette kunne medvirke til at færre eldre får behov for belastende behandling med dialyse eller nyretransplantasjon.»

Professor og overlege Claus Klingenberg ved barneavdelingen på UNN er også blant de som har fått støtte til sine prosjekter flere ganger. Dette uttaler han:

«Man har de siste ti-årene fått større forståelse for tarmfloraens betydning for helsen til barn og voksne. I et stort norsk prosjekt utgående fra Barnemedisinsk forskningsgruppe i Tromsø undersøkte man tarmfloraen til for tidlig fødte barn behandlet med probiotika («snille bakterier»). Avføringsprøver tatt under regelmessig oppfølging i første leveår ble undersøkt med avanserte metoder. Studien viste lavere forekomst av antibiotika-resistente bakterier i tarmen til barn behandlet med probiotika. Dette har dannet utgangspunkt for en større internasjonal studie der man nå undersøker om behandling med probiotika kan redusere sykdom og antibiotika resistens hos spedbarn i Tanzania.»

Professor og overlege ved UNN, Anne-Sofie Furberg, leder den store og enestående ungdomshelseundersøkelsen Fit futures. Hun sier dette om støtten:

«Helsefremming og sykdomsforebygging over hele livsløpet står sentralt i arbeidet for god folkehelse og bærekraftig samfunnsutvikling i framtida. Odd Berg gruppens medisinske forskningsfond har fulgt Fit futures med økonomisk støtte til gjentatte målinger og prøvetaking hos 1000 personer fra ungdom i 2011 til voksen i 2021. Fit futures har så langt vært grunnlag for 18 doktorgrader og mer enn 30 masteroppgaver, og er en unik kilde til forskning i årene framover. Forskningen er vidtspennende og viser hvordan endringer i sosialt nettverk og levevaner i denne viktige overgangsfasen kan ha varig betydning for helse og sykdomsrisiko.»

Disse eksemplene viser at det er gitt støtte til kliniske prosjekter som vil kunne ha betydning for folkehelsen. Eksemplene viser også at støtten går til prosjekter knyttet både til barn, ungdom og voksne og som har til hovedhensikt å avdekke faktorer som kan føre til uhelse. Støtten fra Odd Berggruppens Medisinske Forskningsfond brukes som driftsstøtte og er med på å sikre gjennomføringen av studiene.

Medisinske fremskritt bygger på kostbar medisinsk forskning. Lokal støtte bidrar til gjennomføringen av viktige forskningsprosjekt.