Vi opplever at prisene på varer og tjenester stiger – matvarer, drivstoff, strøm, transport – ja, stort sett alt det vi trenger blir dyrere. Prisstigningen er langt høyere enn vi har vært vant til på lenge. Samtidig hevet Norges Bank styringsrenten med 0,5 prosentpoeng i juni, og det vil etter sigende komme flere rentehevinger utover høsten og inn i neste år. Dette må sentralbanken gjøre for å dempe etterspørselen og få ned presset på prisene.

Økonomien til de fleste er såpass god at de vil tåle det. Bankene skal ha tatt god høyde for mulige rentehevinger når de har gitt kunder lån til bolig og annet. Men når det er mange utgifter som øker samtidig, vil mange nordmenn åpenbart merke det på lommeboka. Selv om lønningene øker, øker prisene mer. Det betyr at vi må belage oss på lavere kjøpekraft fremover. Det blir trangere tider for de fleste av oss.

Hva kan vi så gjøre som forbrukere i denne situasjonen? Sannsynligvis har mange oppdaget at handlekurven i matbutikken er blitt betydelig dyrere bare i løpet av noen få måneder. Å bli mer prisbevisste og velge billigere alternativ når man handler, kan gi mange sparte kroner.

Å kaste mindre, pusse opp sjeldnere, dra på rimeligere ferier og så videre er også enkle grep som koster lite å gjøre, men som gir bedre økonomi. Når det gjelder utgifter til bensin og diesel, kan nok flere spare penger på å kjøre litt mindre – kanskje heller gå eller bruke sykkel der det er mulig, eller kjøre kollektivt.

Men for alle med lån i banken er det nok mest å spare på å bli flinkere til å undersøke hvilken bank som tilbyr lavest rente på boliglån. Kunder med høye boliglån kan spare betydelige summer om lånerenten justeres med så lite som bare et kvart eller et halvt prosentpoeng.

Lønnsomheten til bankene er for tiden meget god, så da må det være lov å prute på renten. Mens bankene som regel er raske med å varsle rentehevinger på lån, så sleper de ofte føttene etter seg når det gjelder betingelsene på innskudd. De benytter anledningen til å øke egen margin. De som har «penger på bok», ofte pensjonister, bør derfor presse banken for å få bedre betalt for de pengene de har satt inn i banken.

Dette tipset er et av rådene til sparing man aldri får fra bankenes egne forbrukseksperter og rådgivere. De vil selvsagt at du blir værende hos dem som kunder, og det er nettopp derfor du har mye å hente på å utsette dem for konkurrerende bedrifter.

At konkurransen i næringslivet fungerer er viktig. Det gjelder selvsagt også finanssektoren. Som bankkunder bør vi bli langt flinkere til å sammenligne rentebetingelser og stille krav overfor banken. Aldri har det vært viktigere enn akkurat nå – så bank i bordet til banken!