Det er bare tre år siden TILs daværende daglige leder, Kristian Høydal, i et intervju med NRK sa at kvinnelaget ble henvist til et lagerlokale, i stedet for å slippe til i herregarderobene i tromsøfotballens storstue, fordi «gutta måtte få ha godlukten i fred».

En fleipete kommentar, som han selvsagt måtte ut å beklage i febrilsk tempo. Om begrunnelsen var fleipete eller gammelmodig, eller begge deler, var uansett kvinnelaget henvist til mindre fasjonable garderobefasiliteter enn TILs A-lag, noe som satte sinnene i kok hos mange. Derfor er det bare en ren selvfølge at dette nå er endret på.

– Vi fikk en forespørsel om det var ok for oss, og det er selvsagt helt uproblematisk, og vi håper det blir en god hjemmesesong for oss begge, sa TIL-profilen Yttergård Jenssen til iTromsø tirsdag formiddag.

– Det er et bevis for at vi blir tatt seriøst, og at vi satser. Troms og Finnmarks største klubb tar kvinnefotball på alvor, og det sender signal til andre. Ikke minst til oss, tilføyde TIL 2020-kaptein Ingvild Villa selvsikkert.

At noe er en selvfølge er dessverre ikke synonymt med at det skjer. Vi skal ikke lenger tilbake enn 2018 før man vedtok å lønne norske fotballandslagsspillere likt, uavhengig av kjønn. Selv om Norges kvinnelandslag hadde vunnet VM i 1995 og OL 2000, skulle det ta altså lang tid før man formaliserte likelønn for å spille med flagget på brystet. I 2018 fikk den norske spilleren Ada Hegerberg den første gullballen (Ballon d'Or) som ble delt ut til kvinner, for sine prestasjoner hos Lyon.

Ei uke etter at Lise Klaveness ble den første kvinnelige presidenten i Norges Fotballforbund (NFF), siden oppstarten for 120 år siden, er det derfor bra å se at fornuften begynner å gjøre seg gjeldende over det ganske land. For det skulle virkelig bare mangle.

Kvinnefotballen har eksplodert i både global utbredelse, publikumsinteresse og anseelse, og der man før hadde egne klubber som levde i skyggen av herrelagene i sine respektive byer, er det nå et eget kvinnelag hos enhver klubb med respekt for seg selv. Bodø/Glimt hadde ikke egne, aldersbestemte lag for jenter før høsten 2020. Samme år vedtok Rosenborg BK at toppkvinnelaget i Trondheim skulle bære samme navn som Lerkendals herrestolthet.

Ute i Europa satses det stort på kvinnefotball i tradisjonelle storklubber. Barcelona, Arsenal, Juventus, Chelsea, PSG, Lyon og så videre er klubber som kjemper om mesterligatittelen, der spillerne er på proffkontrakter, og der finalene spilles foran flere publikummere på flere titusen.

At TIL 2020, Tromsøs fortsatt relativt nye topplag for kvinner, nå spiller sine kamper på Alfheim, og at de bruker de samme garderobene som herrelaget, er bare rett og rimelig.

Det sies at en by ikke er en by, om den ikke samtidig kan skilte med en domkirke, et eget bryggeri og et lag i fotballens øverste divisjon. Vi ønsker derfor TIL 2020 lykke til med serien, og kampen om opprykk til øverste nivå. På vegne av hele byen.