Men selv om den ikke er typisk norsk, er den her – og det er ganske mange av den. Omtrent én million kalkuner drettes opp i Norge hvert år. De gjemmes bort i store dunkle haller, og få tenker på den store og fascinerende fuglen før nyttårsmiddagen skal planlegges.

I motsetning til et økende antall dyreslag i landbruket, slipper de aller fleste kalkunene aldri utendørs. De drettes opp i store industrihaller, opp mot 15.000 stykker av gangen.

Kalkun er mer krevende å holde som husdyr enn kylling, rapporterer bøndene, og sikter da til større risiko for lidelse. De er mer frampå, og trives enda dårligere med å leve tusenvis sammen på alt for liten plass.

Marianne Kulø (t. v.) , fagrådgiver i Dyrevernalliansen og Kaja Efskind kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen. Foto: Dyrevernalliansen

Kalkunen er avlet til ekstrem vekst, i likhet med kyllingen. Men kalkuner lever fire ganger så lenge som kyllinger. Det betyr fire ganger lengre tid i en kropp med eskalerende helseproblemer, i et dunkelt fjøs der avføring fra tusenvis av fugler hoper seg opp fordi strøunderlaget ikke skiftes i løpet av kalkunens liv.

Mens ville kalkuner har lette fuglekropper som kan fly og søke skjul i trærne om kvelden, er norske industrikalkuner avlet så tunge at de verken kan fly eller parre seg naturlig. Den ekstremt hurtige veksten er et stort velferdsproblem.

Det er mulig å bedre forholdene for kalkunene. Bedre lys, mer plass og større aktivitetsmuligheter i fjøsene er viktig for dem. Den forvokste industrikalkunen som brukes i dag er heller ikke eneste mulighet.

Det finnes kalkunraser med bedre helse. Dessverre hindrer norske importrestriksjoner bøndene som ønsker å bytte dagens monsterkalkun med en sunnere rase. Én norsk bonde har likevel klart det, Dyrevernalliansen har hjulpet den økologiske gården Homlagarden til å få importert avlskalkuner med bedre helse. På Homlagarden har kalkunene bedre plass i fjøset og kan gå fritt omkring i en stor frukthage.

Ikke la deg lure av flott innpakning! De fleste kalkunproduktene i butikken stammer fra intensiv produksjon der kalkunenes behov ikke er tatt hensyn til.

Et nyttårsforsett om å droppe kalkun til hverdags er verdt å vurdere. Og om du ønsker kalkun til festmiddager, anbefaler vi den som er merket økologisk!