Vil du få til en endring, må du prøve å gjøre noe nytt. Det gjorde vi i fjor sommer. Da fikk 112 ungdommer i syv kommuner sommerjobb som fisker.

Det ble gjort mulig gjennom en ny ordning med kommunale ungdomsfiskeprosjekter. Tilbakemeldingene fra de som var med viser at dette er en ordning som virker. Flere unge får prøvd seg som fisker.

Helt i nord, i Nordkapp kommune, var målet å få med 12 ungdommer. Resultatet ble nesten det dobbelte. Tilbudet var så populært at 22 ungdommer gjennomførte, fire jenter og 18 gutter. De fikk grundige sikkerhetskurs, før de fikk prøve seg om bord, enten med krabbefiske eller med juksafiske. Gjennom sommeren ble ungdommene kjent med folk i næringa, og fikk både se og kjenne hva det vil si å være fisker.

Litt sjøsyke var nok ikke til å unngå – det kan kanskje noen hver kjenne seg igjen i. Det er heller ingen som later som noe annet enn at fiskeryrket er tøft. Desto bedre føles det for de som har stått i det, og tenkt at, jo da, dette klarer jeg. Og for de som endelig har fått en fot innenfor.

En positiv erfaring er jo ikke bare noe som har vært gøy og behagelig hele veien. Jeg tror ikke det finnes mye som er bedre enn en jobb som har vært lærerik og krevende, og som man har mestret.

Etter slike erfaringer håper jeg ungdommene vurderer å velge fiskeryrket, og selv bli en del av det lokale næringslivet. Eller at de har knyttet kontakter som kan bidra til en annen karrierevei innenfor samme næring. Kanskje inspirerer de også flere til å tenke i de samme baner?

For en regjering som jobber for å sikre rekruttering til fiskerinæringen, er målrettede ordninger som ungdomsfiskeprosjektet viktige. Vi vet at terskelen for å satse på en karriere på sjøen har blitt høyere. Da jeg tok over som fiskeri- og havminister, lå rekrutteringskvoteordningen nede. I dag har vi seks ulike ordninger som skal senke barrieren og hjelpe ungdom inn i fiskerinæringen (se egen faktaboks).

De foreløpige erfaringene har vært så positive at vi ikke nølte med å øke støtten til kommunale ungdomsfiskeprosjekter. Det gjøres slik at vi i departementet betaler en del, og så bidrar kommunen og andre med tilleggsmidler. I år har vi satt av tre millioner kroner, femti prosent mer enn i fjor.

Hele 20 kommuner har søkt om midler til å gjennomføre prosjekter lik det Nordkapp og andre gjennomførte i fjor. Det gleder meg stort å se at så mange ønsker å gi ungdom en utfordrende og engasjerende sommerjobb som går direkte inn i det lokale næringslivet. Basert på antallet søknader, er det i år potensielt over dobbelt så mange ungdom som kan få delta, som det var i fjor.

Samtidig viderefører vi også den ordinære ungdomsfiskeordningen.

Min viktigste oppgave som fiskeriminister er å sikre liv og optimisme langs kysten, både til lands og til havs. Vi skal ha en variert og bærekraftig fiskeflåte som skaper verdier og arbeidsplasser på norske nes og i norske fjorder.

Akkurat det handler selvsagt om noe mer enn rekruttering til næringa. Samtidig er det kanskje noe av det viktigste vi kan bidra med, for å sikre fremtida til ei av næringene som skal bære kysten i årene som kommer.

Fiskeri er kulturarv og tradisjon, og en sentral del av identiteten til lokalsamfunn langs norskekysten. Det skal vi ta vare på. Da er rekrutteringen kanskje det viktigste elementet – og det gleder meg stort at flere ungdommer skal få prøve seg denne sommeren.