Kommentaren

Sykeliggjørende vitaminpiller

Vi bruker enorme summer på kosttilskudd. Det skyldes ei befolkning som har sykeliggjort helt normale tilstander.

Foto: Illustrasjonsfoto. Foto: Sara Johannessen/ NTB scanpix 

leder

Forskning gjennomført ved det UiT-baserte forskningssenteret NAFKAM viser at 70 prosent av befolkningen kjøper en eller annen form for kosttilskudd. Årlig svis det av nærmere 3 milliarder kroner på piller, pulver og ulike typer drikker som er ment å supplere kostholdet. I snitt bruker hver og en rundt 1.400 kroner i året på vitaminer, mineraler og andre former for tilskudd. Man burde tro at det virket. Min påstand er at det tvert imot bidrar til å sykeliggjøre folk.

Man skal selvfølgelig lytte til medisinske råd. Om legen skulle konkludere med at jeg eller noen i min familie av en eller annen grunn burde supplere vår daglige kost med tilskudd som følge av en eller annen sykdom – eller hva vet jeg – ville jeg i likhet med de fleste andre ha løpt til nærmeste apotek. Men det enorme forbruket av vitaminer og mineraler skyldes ikke en syk befolkning. Det skyldes heller ikke en befolkning med behov for litt tran eller ekstra D-vitaminer gjennom en lang vinter med mørketid. Ei heller helsemyndighetenes anbefalte tilskudd av folsyre til gravide. Tvert imot tror jeg det i stor grad skyldes en befolkning som har sykeliggjort helt normale tilstander, godt hjulpet av kvakksalvere og en mektig kosttilskuddsindustri.

For hvem er det som ikke tidvis kan føle seg litt sliten, trøtt eller energiløs? Som må erkjenne at håret er litt glansløst (hvis det i det hele tatt er noe igjen), at huden burde ha glødet litt mer eller at fordøyelsen ikke er helt optimal? Uten å ha et eneste vekttall i noe som helst helserelatert fag tør jeg påstå følgende: Det er helt normalt.

Ifølge helsemyndighetene vil inntak av ekstra vitaminer og mineraler ha null helseeffekt for de aller fleste. At folk velger å hive tusenvis av kroner rett ut gjennom vinduet er likevel et heller lite problem i denne sammenhengen. Det samme kan sies om at for store doser i enkelte tilfeller kan være direkte skadelig. Det virkelig store problemet er at det skapes og opprettholdes falske behov. Pillene gir næring – til å forsterke folks helseangst. Unger læres opp til at kroppen i utgangspunktet ikke er slik den burde være. At det å ikke føle seg frisk er en slags normaltilstand. Og at man må kjøpe og spise et eller annet kosttilskudd for å forebygge en eller annen temmelig udefinerbar sykdom.

Kosttilskuddsindustrien påstår å kunne kurere lidelser folk ikke har. Hvorfor ikke forankre eventuelle behov for tilskudd gjennom medisinske råd fra lege? Hvorfor sykeliggjøre seg selv og sine barn? Hvorfor ikke heller bruke pengene på litt bedre og sunnere matvarer? Norske helsemyndigheter tar ikke feil når de påpeker at kosttilskudd normalt er unødvendig, så sant det ikke er påvist mangel på næringsstoffer – og så lenge man sørger for å ha et sunt og variert kosthold.