Kommentar

Fjellheisen bare for de funksjonsfriske

Fjellheisen har fått rullestolheis, men kan ikke ta vanlige rullestolbrukere med. Forstå det den som kan.
leder

Gleden var stor blant mange, da den nyrestaurerte Fjellheisen for kort tid siden ble åpnet. Med korps, flotte taler og snorklipping ble dette markert, og det med rette. I årtier har nemlig Fjellheisen vært byens viktigste turistattraksjon, og perioden uten den har vært et savn for svært mange.

Den nye Fjellheisen var lovet å være en klar forbedring fra forgjengeren, og blant de nye tingene man nå kunne tilby, fant man rullestolheis. Det var kanskje på tide at også rullestolbrukere ble gjort fjellopplevelsen til del, tenker de fleste, alle andre har jo hatt muligheten. Og de funksjonsfriske kan jo med litt innsats komme seg til toppen for egen hjelp, noe rullestolbrukere ikke kan.

Men så enkelt skulle det altså ikke være. Da John-Fredrik Knutsen og Svein-Peder Hansen denne uken ønsket å dra, var beskjeden at det ikke gikk. Ifølge Det Norske Veritas kunne man ikke ta med noen som ikke var i stand til å holde seg fast i et tau, ved en eventuell evakuering.

Det vil i praksis si at man nærmest må være Paralympics-utøvere for å oppfylle kravet. De aller fleste rullestolbrukere vil med andre ord ikke få tilgang til Fjellheisen, til tross for rullestolheis. Dette virker nærmest absurd.

En rullestolheis som ikke tar rullestolbrukere - hva blir det neste? Lekeparker med 18-årsgrense?

Hvis kravet om å klare å holde sin egen vekt i et tau også ble stilt til funksjonsfriske, ville de færreste pensjonister kunne reist, og det ville kun være dem som lett kunne spasert strekningen igjen. Så galt er det heldigvis ikke.

«Utstyret vi har i dag er ikke godt nok dersom det skal festes på en person som er lam fra halsen og ned. Det er egentlig beklagelig», sier daglig leder ved Fjellheisen, Tom Schreuder.

Dette er mer enn beklagelig, det er en ting som bare må fikses. Tromsøs viktigste severdighet kan da ikke være bekjent av en slik skammelig mangel. Har man først lagt opp til at rullestolbrukere skal få slippe om bord, kan man ikke la en slik detalj stoppe det. Og jo lengre det går uten at man fikser det, jo pinligere blir det. Både for Fjellheisen og Tromsø.

Latterliggjøring fra andre byer lar nok ikke vente på seg så altfor lenge. «Tromsø, hvor var det igjen? Jo, det var den byen hvor man lagde rullestolheiser som ikke tillot rullestolbrukere.»