Leder

«OL er ikke bare lek»

Sommer-OL i Rio de Janeiro, Brasil er igang. Men å arrangere olympiske leker for et land i krise, er langt fra noen lek.

  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

leder

Selv om innmarsjen på Maracana-arenaen natt til lørdag viste at utbyggingen av anlegg og andre fasiliteter, mot alle odds kom i mål, står neppe Brasil foran et arrangement som vil samle en herjet nasjon.

Massiv korrupsjon, politisk tillitskrise, økonomisk krise og et omseggripende fattigdomsproblem med rasering av boligområder som stod i veien for Rio-OL – det har vært mange dystre reportasjer fra vertslandet.

Mens Brasil står oppe i sin trolig verste krise siden militærdiktaturet, ser mange brasilianere OL som feil pengesluk på galt tidspunkt, noe som også gjenspeiler de kravene som stilles for å vinne den ikke spesielt edle kappestriden om å bli arrangør.

Disse kravene kunne vi studere på nært hold under søkerprosessen til vinter-OL 2022. At Oslo valgte å ikke søke, bidro nok til tankevirksomheten i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Men det er langt frem til leker med mer nøkterne kostnadsrammer. Og når det gjelder forvaltningen av de olympiske idealer, har man foreløpig hendene fulle med dop. Oppspillet til de lekene vi nå skal glede oss over, overgår det meste, med sine diskusjoner om hvorvidt idrettsstormakten Russland skulle utestenges.

Nå er fokus omsider flyttet fra enkeltutøvere som tas i doping via mer omfattende skandaler, til dopingproblemet på systemnivå. Statlig organisert juks er godt dokumentert, noe president Putin betrakter som et nytt angrep fra Vesten, mens IOC-medlemmer har erkjent «naivitet» og at mye gjenstår også i denne oppryddingen. Nå knytter det seg større spenning til hvor mange russere som stiller til start, enn til antallet russiske medaljer, for å si det slik.

Og skulle vi forlenge ytterligere problemorienteringen rundt OL, får det bli med et håp om at sikkerheten er så godt ivaretatt som det forsikres om. Måtte årets sommerleker en stakket stund forene folkeslagene i idrettsglede. Det trenger verden akkurat nå.

Men gamle oppfatninger om toppidrettens betydning for breddeidretten, kan med fordel speilvendes – i helga ble nemlig en annen stor internasjonal idrettsfest avsluttet — Norway Cup. Tenk om IOC-toppene kunne hente aldri så lite inspirasjon fra Ekebergsletta i Oslo?