Kommentaren:

«Katastrofesommeren»

Sommeren 2016 var på mange måter som de «gode gamle» pleide å være – alt som skjedde i verden var noe vi nordmenn bare observerte mens vi spiste popkorn på sidelinja.
leder

Det har vært en begivenhetsrik sommer, men den har føltes litt som de store eventene man ikke fikk dratt på, som alle andre poster Facebook-veggene sine ned med.

Flomkatastrofen som rammet India i august kostet 300 menneskeliv og levnet millioner uten hus. I Louisiana, USA, var det 60.000 som ble rammet av nedbørsmengdene, hvorav ni mistet livet. Flommen som rammet Frankrike og Tyskland kostet fem menneskeliv.

På Østlandet var det jaggu så mye regn at ferien ble ødelagt for flere, og det meldes samtidig at Noah har droppet ut av topp 10-listen over de mest populære guttenavnene i Norge.

LES OGSÅ: "Alle heier på Dagny"

Krigen i Syria fortsetter, men ikke for oss. FN meldte 23. april at de estimerte dødstallene var passert 400.000, og «taksameteret» har fortsatt å løpe. Denne sommeren kom det ingen flyktningstrøm over Storskog. Frp fortviler, ettersom partiet nå sliter på meningsmålingene.

Dette betyr på ingen måte at vi ikke lenger tenker på krig. På Stortinget hadde vi en forsvarshøring denne uka, og Venstres leder, Trine Skei Grande, benyttet anledningen til å spille Pokémon Go. Det norske folk raser naturlig nok over at hun ikke tar situasjonen mer alvorlig. Hun kunne da i det minste spilt krigsspillet «Call of Duty».

LES OGSÅ: Vi går mot mørkere tider – med et par lyspunkter

Pokémon Go har avlet sine verdensproblemer. Folk kjører bil mens de jakter på «Pikachu», og er dermed en fare for dem som vandrer eller sykler rundt på jakt etter «Charmander». Jehovas Vitne syntes det var så plagsomt at folk sto utenfor dørene deres at de fikk en Pokémon-gym fjernet. Disse urimelighetene skjer altså i Norge, verdens rikeste land.

Jo mer IS har blitt presset, dess mer har terrorhandlingene i Europa tiltatt. I Frankrike kjørte en mann ned og drepte 86 i Nice. 434 andre ble skadet. I tillegg opplevde de ved to anledninger at folk ble stukket ned og drept – henholdsvis en prest, og en politimann og hans kone. I Tyskland har liv gått tapt i både kniv-, øks- og bombeepisoder. Tyrkia har fått sin skjerv av dette, med bombeepisoder som har kostet henholdsvis 54 og 12 liv.

Det er jo typisk at dette går utover nordmenn, som nå må betale overpriser på de få sydenstedene som er trygge.

LES OGSÅ: Studentene – den nye «gæmlisungdommen»

Vi glemmer nesten oppe i det hele at det denne sommeren har gått med 52 i Kamerun, 50 i USA, 32 i Niger og 32 i Libya i terrorhandlinger. Også litt over 500 i Irak, da, men de er jo på sett og vis vant til det.

2016 var den store jordskjelvsommeren. Ved Amatrice i Italia har akkurat et skjelv målt til 6,2 krevd 247 menneskelig. 10. juni opplevde de noe lignende på Måløy, bare at skjelvet her var på 2,6, og ødeleggelsene var en sjå som ble slått litt skjev.

I England er arbeidsløsheten på vei i taket og pundet i fritt fall, etter at folkeavstemningen til alles overraskelse viste at folket der ville ut av EU.

Men vi har jo våre problemer å stri med. Norge opplevde nettopp tidenes mest katastrofale OL-resultater. Landet er nærmest i oppløsning etter at vi kun tok 3 bronsemedaljer. På toppen av det hele har vår største vintersportsutøver blitt fratatt Tour de Ski-gullet, fordi han benyttet seg det kjente «smøretrikset» astmamedisin.

I morges ga VG oss attpåtil den opprivende reportasjen om mannen som ble sittende fast i en utedass.

Jeg tror vi kan konkludere med at det har vært en innholdsrik sommer