Leder

«En gledens dag med flau bismak»

Etter å ha mottatt masse kjeft for løftebrudd og mangelfull vilje til å satse på samferdsel i nord, kunne Erna Solberg endelig drysse ut noen etterlengtede lovnader for både Bodø og Tromsø.
leder

Bare så synd at det hele ble klusset til av en mediehåndtering man må til land man ikke liker å bli sammenlignet med for å finne maken til. For eksempel USA.

Det har vært en langtekkelig, utmattende og tilsynelatende uendelige prosess, for å få bygget ut E8. Man været derfor at noe stort var i emning da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) plutselig ble rapportert i Tromsø.

På formiddagen hadde også 2,5 milliarder blitt drysset over Bodø for å bygge ut flyplassen, så alt lå an til en gladnyhet her også.

Det viste seg da også å være en udelt kanonmelding, hvor klarsignal ble gitt for E8-utbygning, og 30 års diskusjon hadde kommet til en ende. Selv flere motstandere av det valgte veialternativet virket lettet over at prosessen omsider var over.

Men så, som en høylytt promp under en ellers utmerket opptreden, fant de ut at de skulle offentliggjøre nyheten ved å kun gi saken til NRK.

På samme måte som et feilskjær klarte å stjele oppmerksomheten fra Oscar-utdelingen, greide regjeringen med sin absurde mediehåndtering å kløne til det som lå an til å bli en festdag for Tromsøs befolkning.

 «Dette var en såkalt partiintern greie, og da mente vi at det var ok å gjøre det på denne måten. Dere andre ville uansett fange det opp hos NRK», sier Kent Gudmundsen (H) til iTromsø.

Noe mer umusikalsk utspill skal man lete lenge etter. Her ble det kjemperabalder for en måned siden da justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) truet med å boikotte Nordlys, også klarer de jaggu å utelukke nettopp Nordlys når den viktigste samferdselspolitiske Tromsø-saken på mange tiår skal offentliggjøres. Hvordan er det mulig?

Nordlys’ sjefredaktør Helge Nitteberg reagerer kraftig: «Dette er et kalkulert angrep på den frie pressen og demokratiet fra regjeringens side. Den store taperen er publikum. Dette er et nytt tegn, og det mest alvorlige så langt, på at regjeringen har sentrale medlemmer som ønsker Trump-tilstander også her til lands», sier han.

Hvis utestengelsen av Nordlys er tilsiktet, er det så graverende at samtlige norske medier sporenstreks bør reagere. Hvis det ikke er tilsiktet, og bare klønete håndtert, er det noen som bør ta seg et grunnkurs i strategisk tenkning.

Et slikt utspill fra samferdselsministeren vil alltid tolkes i lys av hans partifelle, Per-Willy Amundsens, håpløse boikottutspill. Og det pynter på ingen måte på saken at også TV2 og iTromsø ble forsøkt holdt utenfor.

Den listige planen til de borgerlige samarbeidspartiene gikk imidlertid i vasken da både Nordlys, TV2 og iTromsø møtte opp på flyplassen da Solvik-Olsen landet på Langnes. Etter å ha rådført seg med hverandre, fant han og Gudmundsen til slutt ut at alle mediene likevel kunne inviteres til Ramfjord.

Som ved Oscar-utdelingen, endte man med riktig avgjørelse til sist, men skaden var dessverre allerede skjedd.

Hvis det er noe som helst man har lært siden Trump kom til makta, er det at det ikke er noen kjempeidé å stenge deler av media ute. Men når de nå allerede har plumpet i den grøfta, vil jeg på det sterkeste anbefale Erna Solberg om å sende ut en intern memo om at regjeringsmedlemmer ikke bør legge seg ut med etterretningstjenesten i tillegg.

For folk flest vil nok uansett 28. februar 2017 forhåpentligvis bli husket som dagen der det endelig falt en politisk avgjørelse for E8-utbyggingen.

Det var på høy tid, så får det heller være at regjeringen klønet det til i selve kunngjøringen.