Kommentaren:

Bukta og begge endene

Bukta har selv bidratt til å gjøre tromsøfolk litt bortskjemte, og det får de innimellom svi for, skriver Stig Jakobsen.
leder

Denne uka kom omsider sommeren til tundraen på Tromsøya. Ikke bare kunne vi trekke shortsene over våre nesten blåhvite legger, vi kunne også ta av ørevarmerne akkurat tidsnok til at herlig festivalmusikk fikk strømmet inn øregangene.

I år byr Bukta så til de grader opp til dans. Årets program er det beste på mange år, og bookingene vitner om at festivalen har funnet tilbake til seg selv.

Hvis man skulle sette opp to artistnavn som nærmest står for alt det Bukta aspirerer til å være, ville Gluecifer og Hellacopters blitt notert ned først. Ikke bare spiller de på festivalen, begge bandene har også nyss gjenoppstått fra de døde.

At legenden Thåström, kjent fra Imperiet og Ebba Grön, i tillegg kommer, gjør at langhelga blir enda mer stas. Og da har man ikke engang begynt å gå gjennom de mindre kjente skattene – Television, Slowdive, Shame og Kevin Morby. For folk som meg, som opp gjennom ungdomsårene definerte folk ut fra deres evne til å spotte ukjente musikkjuveler, blir Bukta i år for godtebutikk å regne.

I motsetning til Parkenfestivalen i Bodø, er ikke Bukta slik at folk kjøper billett uten anelse om hvem som spiller. Selv om Bukta gruser alle andre festivaler hva «location» angår, er ikke dette alene nok til at tromsøfølk går dit. Selv skyhøy standard hva festivalmat angår, gjør ikke Bukta til et selvskrevet sted å besøke.

Folk som går på Bukta er levende opptatt av musikk, og hvis festivalen ikke leverer på dette området, blir ikke nydelige omgivelser, god mat og strålende vær det samme.

Det blir murring med en gang Bukta-publikummet ikke føler at de får varer av ypperste kvalitet på musikkområdet. Det samme skjer i lokalpressen. Bukta har selv bidratt til å gjøre tromsøfolk litt bortskjemte, og det får de innimellom svi for.

Opp gjennom årene har vi blitt vant til storheter som Iggy Pop, Motorhead, Alice Cooper, Roky Erickson og The Hives, og forventningene har blitt hevet i dobbel basstrommetakt med bookingmerittene. Tromsøværinger er godt vant, og tar virkelig ikke til takke med b-varer.

Jeg tirret tidligere i år på meg en småby i Nordland ved å hevde at de færreste ville brydd seg om programmet til Parkenfestivalen var dårlig. Ikke ville det påvirket billettsalget, og ikke ville noen hevet stemmen, rett og slett fordi så godt som ingen kommer for å høre på musikken. Det eneste man må vokte seg for i Bodø, er å booke for rolige, akustiske artister, ettersom folk prater så høyt at de rett og slett overdøver musikken.

Parkenfestivalen er som kjent bare en bygdefest med litt høyere bakgrunnsmusikk. Bukta er noe helt annet. Det er derfor det spiller en slik stor rolle at de leverer når det gjelder booking.

Kritikken har haglet i avisene de årene de har slitt med å finne gode «headlinere», og man har prøvd seg med nødløsninger à la «karaokeversjonen» av Thin Lizzy, uten Phil Lynnot eller noen av de sentrale i bandet. Eller Dweezil Zappa, som rett nok spilte musikken til sin langt mer kjente far, Frank Zappa, men likevel… «Zappa plays pappa», som Feedback så slemt kalte det, ble ingen rungende suksess.

Selv om Buktafestivalen innimellom har blitt nærtakende når avisene og folk i sosiale medier har gitt dem det glatte lag, skal de være glade for at det er slikt engasjement rundt hva de serverer musikalsk. Avisene bryr seg, og det gjør jaggu publikum også. Og man tukter den man elsker, som alle skrifttro vet.

Bukta var helt fra starten tydelig i sin rockprofil med tungvekt på gitarbasert musikk. Da Døgnvill kom, ble de imidlertid utfordret når det gjaldt å tiltrekke seg massene.

Resultatet ble noen år hvor Bukta glemte seg selv og jaktet på det folkelige, med bookinger som Åge Aleksandersen & Sambandet (to ganger), samt popnavn som Mew og The Cardigans.

De siste årene har Rakettnatt kommet inn som en konkurrent, men den har med sin elektronikaprofil vært behagelig langt unna Bukta, slik at hver festival kan få styre med sitt.

Resultatet i år er i alle fall forbilledlig for Buktas del, noe som nok vil resultere i tre fantastiske dager under årets festival.

Sommeren i år ble bra. Det kan du blant annet takke Bukta for.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

leder