Kommentaren

Med regnbueflagget til topps

Jeg finner det derfor snodig at noen står på barrikadene for at fylkesflagget på død og liv skal få vaie under Tromsø Arctic Pride, skriver Stig Jakobsen i sin kommentar.
leder

Regler hindrer fylkeskommunen å heise regnbueflagget under Pride-uka, ifølge Fylkesordføreren. Nå har de heldigvis kommet fram til at man bare kan omgå dem, ettersom de så åpenbart er utgått på dato.

Man kødder ikke med flagget. Alt hva fedrene har kjempet og mødrene har grett – Eidsvoll, Andre verdenskrig og Drillos – flagget står for svært mye og er viktig for folk. Det er naturlig at det skaper reaksjoner når det blir forsøkt byttet ut.

Med tiden har imidlertid nordmenn funnet en raushet som innlemmer både etniske- og seksuelle minoriteter. Å være norsk er å representere disse også – gjerne med flagg.

Jeg finner det derfor snodig at noen står på barrikadene for at fylkesflagget på død og liv skal få vaie under Tromsø Arctic Pride.

Det norske flagg symboliserer i alle fall noe, et fylkesflagg kan derimot ikke sies å være noe tromsøværinger stolt trykker til sitt bryst under en fotballkamp. I Finnmark kan det hende at fylkesflagget representerer en slags motstandskamp mot den foreslåtte storregionen.

I Troms er de aller fleste klare for sammenslåing, og dermed nedlegging av hele fylkeskonstruksjonen. Flagget representerer ingen stolthet over området vi kommer fra overhodet, selv om vi er aldri så fornøyde med å bo her.

Vi hadde vært villige til å bytte den ut med en vimpel som sa «Vadsø er best», hvis bare det gjorde oppviglerne i nord mer vennligstemt.

For noen år tilbake var det Norges Fotballforbund som ville forby tilskuere å vifte med regnbueflagget. Dette er heldigvis et tilbakelagt stadium. Under årets Pride-arrangement i Tromsø vil de vanlige cornerflaggene på Alfheim byttes ut med regnbueflagg.

Samme uke vises også teaterstykket «Ingen er homo i 2. divisjon», i samarbeid med Troms Idrettskrets, Tromsø Idrettsråd og Troms Fotballkrets. At det til dags dato ennå ikke er noen eliteseriespillere som har turt å komme ut av skapet, vitner om at vi fortsatt har en vei å gå.

Ifølge fylkesordfører Kurt Werner Hansen (Ap), forhindret regelverket dem fra å heise Pride-flagget.

Lov om flagging på kommunens offentlige bygninger åpner for å heise andre flagg enn det norske – det samiske og kommune- og fylkesflagg – dersom fylkeskommunale bygninger med tilhørende grunn brukes i forbindelse med arrangementer av allmenn interesse.

Onsdag kunne fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) melde at de likevel hadde funnet ut av dette, ved å involvere fylkeskommunen direkte i Pride-feiringen i Tromsø.

I tillegg til oppstyret i mediene, hadde alle gruppelederne i fylkestinget, med unntak av KrFs Nils Einar Samuelsen, gått ut og krevd en omgjøring av flaggnekten dagen før. Oppfordringen ble initiert av Jens Ingvald Olsen (Rødt).

Man kan selvsagt stille spørsmål ved at det i 2018 fortsatt må slike prosesser til for å finne ut noe som burde være selvsagt, men det er i alle fall gledelig at fylket tar til fornuft, bare de får tenkt seg litt om.

Alt er godt som ender godt, heter det gamle ordtaket. La oss også håpe at dette er enda et skritt i retning aksept for folk av alle legninger.