Hausberg forsvant helt fra politikken da han gikk av som ordfører i 2011. Hele hans periode er overskygget av spillet om Troms Kraft-eierskapsmeldinga, hvor First House ble leid inn av Troms Kraft for å påvirke sine egne eiere i kommunen og fylkeskommunen.

Hva som var Arild Hausbergs rolle i det hele, vet kun de involverte, men slik det fremkommer i hans intervju med iTromsø er saken ennå et sårt punkt for eks-ordføreren og de andre involverte.

Hausbergs forklaring om at han «ikke var klar over» at han var i kontakt med First House-rådgivere fremstår ikke spesielt troverdig eller overbevisende. Uansett er det såpass lenge siden saken at han på nytt får tillit i Ap.

Troms Kraft-saken har også gjort at man fort overser at Hausberg faktisk ledet Ap til et brakvalg av sjeldne dimensjoner i 2007, hvor partiet fikk nesten 40 prosent av stemmene. I tillegg var Hausberg en av arkitektene bak løsninga som sikret at Tromsø ble landets første kommune med full barnehagedekning, et par år i forveien.

Hausberg tar over etter Oddbjørn Eidissen, som har sittet rekordkorte ett år som leder i Tromsø Ap. Eidissen var ikke førstevalget da han ble valgt i fjor, etter flere andre i Tromsø Ap først takket nei til valgkomiteen om å ta det svært arbeidskrevende vervet. Eidissen var valgt for to år, men trekker seg halvveis i perioden etter eget utsagn fordi han ikke har tid til å kombinere vervet med jobb.

Ved å hente inn Arild Hausberg gjør Tromsø Ap det samme som Jonas Gahr Støre gjorde i høst, under veivalget til KrF: De forbereder seg på seier. Som partileder vil Hausberg være en viktig støttespiller for ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen, om han blir valgt.

Forholdet mellom partiorganisasjon og ordfører er avgjørende for å lykkes som Ap-ordfører, og kan bli krevende for Gunnar Wilhelmsen, som ikke har den politiske erfaringa som kan gjøre et slikt forhold smertefritt. Wilhelmsen har varslet at han skal komme med løsninger som er «utenfor boksen» og røske opp i en tungrodd administrasjon. Men han er avhengig av forankring i partiet.

Med Hausberg som Tromsø Arbeiderpartis leder får Wilhelmsen en leder han kjenner privat, og som kjenner rollen som ordfører.

Som ordfører var Hausberg mer distansert til kommunepartiet enn hva som er sunt. Det gjorde, i tillegg til Troms Kraft-skandalen, at det var delte meninger om hans ordførergjerning da han gikk av i 2011. Nå får han en ny sjanse til å rette opp inntrykket i partiet.

En av de første sakene Arild Hausberg kommer til å stå i som partileder, er ironisk nok saken som felte han i 2010, nemlig eierskapet til Troms Kraft. Denne gangen er kampen mellom Troms og Finnmark fylkeskommuner, og hvordan eiendelene skal fordeles etter sammenslåinga.

Her er både Tromsø Ap og Troms Ap nødt til å ha en omfattende, åpen prosess som involverer hele partiorganisasjonen, om de skal treffe beslutninger som har nødvendig legitimitet. Flere forhandlinger bak lukkede dører kan koste partiet dyrt.

Med seg har Hausberg fått et svært sterkt styre. Det nyvalgte Ap-styret består av stortingsveteran Tove Karoline Knutsen, tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen, samt forbundsleder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo. Når Ap stiller til valg med en ordførerkandidat som ikke har politisk erfaring, gjør partiet helt rett i å bygge opp et sterkt apparat med politisk erfaring for å styrke kandidaten.

Til tross for mangel på politisk erfaring har Gunnar Wilhelmsens stått for det klareste budskapet så langt i valgkampen, som han gjentok på Ap-årsmøtet. Hans mantra om «alle lamme alle», og omsorg for de svakeste er den tydeligste visjonen vi har sett så langt, med unntak av Frps énsakskampanje om «nei til bompenger».

Wilhelmsens valg av hjertesak, kampen mot utenforskap, er et klokt valg. Klarer Wilhelmsen å skape større troverdighet enn sine forgjengere om at han og Ap kan stå for trygg økonomisk styring og omsorg for absolutt alle i samfunnet, blir veien til valgseier straks mye kortere.