Kommentaren:

Dette betyr Hausbergs retur for Arbeiderpartiet

Når Ap stiller til valg med en ordførerkandidat som ikke har politisk erfaring, gjør partiet helt rett i å bygge opp et sterkt apparat rundt ham, skriver politisk redaktør Martin Lægland i sin kommentar.
leder

Hausberg forsvant helt fra politikken da han gikk av som ordfører i 2011. Hele hans periode er overskygget av spillet om Troms Kraft-eierskapsmeldinga, hvor First House ble leid inn av Troms Kraft for å påvirke sine egne eiere i kommunen og fylkeskommunen.

Hva som var Arild Hausbergs rolle i det hele, vet kun de involverte, men slik det fremkommer i hans intervju med iTromsø er saken ennå et sårt punkt for eks-ordføreren og de andre involverte.


Arbeiderparti-comeback:

Arild Hausberg mener det er irrelevant å snakke om TK-skandalen som felte ham

For Arild Hausberg (63) var det siste året som ordfører preget av hard kritikk og konflikt med LO. Når han nå gjør comeback i politikken, vil han helst ikke snakke om det.

 

Hausbergs forklaring om at han «ikke var klar over» at han var i kontakt med First House-rådgivere fremstår ikke spesielt troverdig eller overbevisende. Uansett er det såpass lenge siden saken at han på nytt får tillit i Ap.

Troms Kraft-saken har også gjort at man fort overser at Hausberg faktisk ledet Ap til et brakvalg av sjeldne dimensjoner i 2007, hvor partiet fikk nesten 40 prosent av stemmene. I tillegg var Hausberg en av arkitektene bak løsninga som sikret at Tromsø ble landets første kommune med full barnehagedekning, et par år i forveien.


Arild Hausberg gjør comeback i Tromsø Ap

Den tidligere Arbeiderparti-ordføreren er valgt inn som ny leder i Tromsø Ap.

 

Hausberg tar over etter Oddbjørn Eidissen, som har sittet rekordkorte ett år som leder i Tromsø Ap. Eidissen var ikke førstevalget da han ble valgt i fjor, etter flere andre i Tromsø Ap først takket nei til valgkomiteen om å ta det svært arbeidskrevende vervet. Eidissen var valgt for to år, men trekker seg halvveis i perioden etter eget utsagn fordi han ikke har tid til å kombinere vervet med jobb.

Ved å hente inn Arild Hausberg gjør Tromsø Ap det samme som Jonas Gahr Støre gjorde i høst, under veivalget til KrF: De forbereder seg på seier. Som partileder vil Hausberg være en viktig støttespiller for ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen, om han blir valgt.


Her er Arbeiderpartiets seks toppkandidater til lokalvalget

Nå er Gunnar Wilhelmsen og Aps topplag til lokalvalget klart.

 

Forholdet mellom partiorganisasjon og ordfører er avgjørende for å lykkes som Ap-ordfører, og kan bli krevende for Gunnar Wilhelmsen, som ikke har den politiske erfaringa som kan gjøre et slikt forhold smertefritt. Wilhelmsen har varslet at han skal komme med løsninger som er «utenfor boksen» og røske opp i en tungrodd administrasjon. Men han er avhengig av forankring i partiet.


Willy Ørnebakk ønsker å bli ny leder for Troms og Finnmark

Tromsø Arbeiderparti vil ha Willy Ørnebakk som øverste leder for den nye Troms og Finnmark-regionen.

 

Med Hausberg som Tromsø Arbeiderpartis leder får Wilhelmsen en leder han kjenner privat, og som kjenner rollen som ordfører.

Som ordfører var Hausberg mer distansert til kommunepartiet enn hva som er sunt. Det gjorde, i tillegg til Troms Kraft-skandalen, at det var delte meninger om hans ordførergjerning da han gikk av i 2011. Nå får han en ny sjanse til å rette opp inntrykket i partiet.


Tor Ingebrigtsen (54) på vei inn i lokalpolitikken - er i dialog med Arbeiderpartiet

Tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen er i dialog med Arbeiderpartiet om å stå på enten fylkestings- eller kommunestyrelista.

 

En av de første sakene Arild Hausberg kommer til å stå i som partileder, er ironisk nok saken som felte han i 2010, nemlig eierskapet til Troms Kraft. Denne gangen er kampen mellom Troms og Finnmark fylkeskommuner, og hvordan eiendelene skal fordeles etter sammenslåinga.

Her er både Tromsø Ap og Troms Ap nødt til å ha en omfattende, åpen prosess som involverer hele partiorganisasjonen, om de skal treffe beslutninger som har nødvendig legitimitet. Flere forhandlinger bak lukkede dører kan koste partiet dyrt.


Tromsø Ap-lederen:

– Det var en tabbe å bytte styringsmodell

Oddbjørn Eidissen avkrefter at han er aktuell som ordførerkandidat for partiet, men lover å kjempe for å gjeninnføre parlamentarisme i byen.

 

Med seg har Hausberg fått et svært sterkt styre. Det nyvalgte Ap-styret består av stortingsveteran Tove Karoline Knutsen, tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen, samt forbundsleder i Norges Offisersforbund, Torbjørn Bongo. Når Ap stiller til valg med en ordførerkandidat som ikke har politisk erfaring, gjør partiet helt rett i å bygge opp et sterkt apparat med politisk erfaring for å styrke kandidaten.


Wilhelmsen stilte opp som streikevakt: – Det er interessant at man i 2019 ikke får tariffavtale

Onsdag ettermiddag sto ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen (Ap) streikevakt utenfor HTH Troms Kjøkken – i en time.

 

Til tross for mangel på politisk erfaring har Gunnar Wilhelmsens stått for det klareste budskapet så langt i valgkampen, som han gjentok på Ap-årsmøtet. Hans mantra om «alle lamme alle», og omsorg for de svakeste er den tydeligste visjonen vi har sett så langt, med unntak av Frps énsakskampanje om «nei til bompenger».

Wilhelmsens valg av hjertesak, kampen mot utenforskap, er et klokt valg. Klarer Wilhelmsen å skape større troverdighet enn sine forgjengere om at han og Ap kan stå for trygg økonomisk styring og omsorg for absolutt alle i samfunnet, blir veien til valgseier straks mye kortere.