Kommentar

Hvor var du da NRK brakk staven?

Først mistet vi NRK-lisensen – torsdag kom det beskjed om at NRK også dropper vintersporten.
leder

Av de to, spørs det om vi ikke kommer til å savne langrenn mest.

NRK har gradvis mistet sin posisjon som eneleverandør av de viktigste sportsevenementer. Tippekampen og engelsk fotball er for lengst forsvunnet til andre kanaler.


 

Discovery la for fire år siden 12,5 milliarder kroner på bordet for de europeiske rettighetene til OL i 2018, 2020, 2022 og 2024, noe som feide NRK, TV2 og den europeiske kringkastingsunionen EBU av banen. NRK hadde hatt rettighetene til 28 vinter- og sommerolympiader på rad, inntil TV2 i 2011 snappet opp Sotsji- og Rio-lekene, så man kan trygt si at OL satt i veggene. Men OL-æraen var på alle måter over med budet til den internasjonale giganten.


 

Torsdag ble det klart at NENT Group, som står bak Viasat, har sikret seg rettighetene til verdenscupen i alpint, langrenn, skihopp, kombinert, snowboard, freestyle og freeski fra og med 2021/22-sesongen. Avtalen inkluderer også rettighetene til VM på ski (FIS World Ski Championships) i 2023 og 2025, som omfatter alle de samme greinene som de får rettigheter til i verdenscupen. Et mangeårig vintersportsregime vil med det ta slutt.


 

Arne Scheie har rett nok pensjonert seg, så helt som før ville det uansett ikke blitt. Men hvordan skal hoppinteressen fenges når selv ikke Espen Bredesen akkompagnerer sendingen med de kjente «stilhopperen fra Røa» eller «mannen fra Tsjekkoslovakia»-flosklene fra hopptårnet. Neste generasjon kommer ikke til å være på fornavn med Forfang, for å si det sånn.

NENT Group er svenskeid, og det er vanskelig å se for seg hvorfor svenskene i det hele tatt vil dette. Jubelen sto i taket hos søta bror da Therese Johaug ble utestengt en periode. Norge vant fortsatt alt. Man øynet et nytt håp da Marit Bjørgen la skiene på hylla, men da hadde jo Johaug kommet tilbake, så resultatet forble det samme.


NRK tapte kampen om omfattende skirettigheter: – Alvorlig og leit

NENT Group har sikret seg rettigheter til å vise verdenscup og ski-VM fra 2021/22-sesongen. NRK strakk seg lenger enn noen gang, men tapte budkrigen.

 

Den mest forhatte mannen i Sverige, Petter Northug jr., ga seg, men så kommer bare Johannes Høsflot Klæbo og er enda mer suveren. Er tanken til NENT Group at man skal utjevne totaldominansen ved å konsentrere dekningen rundt Stina Nilssons bragder?

Å miste fotball til Discovery føltes kanskje ille, men å miste skisporten til et svensk selskap er følelsesmessig mye verre. Det blir som å miste en bokstav i NRK-logoen.


Giske frykter politisk motiverte NRK-kutt

Forslaget om at NRKs inntekter kreves inn over statsbudsjettet kan gjøre rikskringkasteren mer sårbar for politisk motiverte kutt, mener Aps Trond Giske.

 

Nå er de ikke den eneste statskanalen som har opplevd noe slikt. BBC måtte i tenkeboksen da de tapte det mest erkebritiske av alt – fotball. I stedet satset de på å utvikle snooker som TV-idrett. Gjennom en kraftig oppjazzet dekning – med fancy kameravinkler og ekspertanalyser – fikk de etter hvert også seertall på dette.

Jeg vet ikke hvilken idrett NRK nå skal omfavne for å kompensere for det de har mistet. Kanskje er det orientering som endelige får sitt gjennombrudd som TV-sport?


TV-lisensen avvikles fra nyttår – erstattes av ny finansieringsordning

Dagens kringkastingsavgift blir erstattet med en ny finansieringsordning fra nyttår. Dermed legger NRK ned lisensavdelingen.

 

Manusforfatter Stefan Thomas Lien meldte på Facebook at NRK har vært moden for fokusendring en lang stund nå. Han mente det er en gledens dag når NRK nå mister vintersporten: «Nå slipper jeg at skattekronene mine går med til marginal sport. Er jo kun 6–7 nasjoner som er med. Kanskje bruke pengene på cricket? Det er jo flere medlemmer i Norges Cricketforbund enn det er i Hoppforbundet. Helt sant!», skriver han.

Tipper cricket hadde blitt kjempepopulært i fjordriket hvis Norge fikk til lignende verdensherredømme som i skisport. Vi har bare litt vei å gå. Det sier en del når alle nordmenn sitter og holder med en tysker i femmilsinnspurten, for at ikke absolutt alle medaljene skal havne rundt norske halser. Alle vet nemlig hvor det bærer da – ingen andre gidder å drive med dette.


Regjeringen vil gi mediene mer forutsigbarhet

Regjeringen varsler i mediestøttemeldingen at den gjennom et mediestøtteråd vil sikre og styrke prinsippet om «armlengdes avstand».

 

Vintersport har blitt som et åpent, norsk mesterskap, hvor vi for syns skyld slenger noen medaljealmisser til de få andre landene som tar turen. Det blir som med ungene du har lokket med på fjelltur – hvor kakao og Kvikk Lunsj brukes for å få dem til å glemme hvor meningsløs turen i grunn var.

Det er noe kunstig over at en statskanal har monopol på sport og underholdning. Dette var tilfellet da NRK var fullstendig enerådende på norsk TV, men det betyr ikke at det må være sånn til evig tid. NRK viste langrenn, derfor så alle nordmenn på langrenn. Det er grunnen til at sporten har en slik «standing» blant folk. På den tiden var det ikke noe underholdningsalternativ annet enn å klatre i trær eller kaste stein i fjæra.


Leder:

«Er det bevisst uredelighet fra Frp, eller er de bare stokk dumme?»

Aprilsnarr-tradisjonen har blitt kjedeligere og kjedeligere med årene, og mandag var det kun to nettsaker som pirret min interesse.

 

Det ble ramaskrik da NRK mistet Tippekampen, hvor noen mente at fotball på TV aldri kom til å bli det samme. Fire uker senere var det ingen som tenkte mer over det. Verden overlevde det helt fint, og kommer sikkert til å overleve at de mister vintersport også. Da får «Krinken» bare krumme nakken og heller bli bedre på politikk eller annen underholdning.

NRK halter skadeskutt videre som sportskanal, men det er ingen grunn til bekymring – det kommer alltid noen og «gir mannen en stav».