Russefeiring har en over hundre år lang tradisjon i Norge, som en symbolsk markering for endt videregående utdannelse. De siste tiårene har det blitt både mer omfattende og kommersialisert.

Russen får ofte gjennomgå i mediene. Negative oppslag om utagerende festing provoserer, irriterer og genererer klager. Noe av dette er isolert sett forståelig. Brutt nattesøvn og mangelfull respekt for privatlivets fred har provosert folk til alle tider. Og særlig når det er ungdom som er hovedkilden til det. Russens knuteregler har således vært selve manifestasjonen til mye av denne misnøyen.

I fjor bestemte derimot Tromsø-russen seg for at de skulle droppe alle knuter som er knyttet til sex og alkohol. Mens russen andre steder i landet har fått oppmerksomhet om knuteregler som belønner stort alkoholkonsum, og knuten der man premieres for å ha sex med syv forskjellige personer på syv dager, er Tromsø-russen mer nøktern. Denne linjen videreføres også i år.

Med et tett samarbeid med politi og de respektive rektorene ved de ulike videregående skolene i kommunen, har russen ønsket å samarbeide og legge til rette for at russefeiringen skal kunne skje innenfor skolekrav og generelle regler i samfunnet. Dette er bra.

At det ikke legges et kollektivt forventningspress på den enkelte for inntak av alkohol er bare å berømme, og det er mer oppsiktsvekkende at dette er noe som bare vedvarer ellers rundt i landet. Det kan virkelig også si hva angår sexpress. I kjølvannet post Metoo, samt at flere større russearrangement tidligere har vært belemret med stygge overgrepssaker, er det en voksen og klok avgjørelse fra tromsørussen det bare er å stille seg bak.

Samtidig er det verdt å minne de eldre generasjoner om at de også er nødt til å tåle litt støy fra hoiende ungdom og russebusser et par uker i mai. Innenfor gitte rammer er dette lyden av ungdom på vei inn i voksenlivet, og når russen da selv tar grep på viktige områder som rus og sex, får de som har valgt å bosette seg i bynære områder klare å smile overbærende.

Vi ønsker russen i Tromsø ei fin og minnerik russetid.