iTromsø mener:

«Applaus til de frivillige!»

iTromsø hyller alle de frivillige som bidrar til å skape kulturopplevelser.
leder

Vi er allerede godt i gang med høysesongen for festivaler i landet, ikke minst her i nord. Det er et imponerende antall festivaler for enhver smak, spredt utover i både geografi, sjanger og størrelse. Noen bukker under og forsvinner, mens nye aktører kommer til.

Det snakkes mye om hva disse festivalene genererer av penger i det lokale næringslivet der de arrangeres.

Det er riktig, ikke minst på småsteder som opplever mangedobling av innbyggertall med påfølgende omsetning og vekst for det lokale næringslivet.

Men også her i Tromsø er festivalaktiviteten noe som generer masse næringsvirksomhet og penger.

Buktafestivalen, TIFF, Rakettnatt, Nordlysfestivalen, Insomniafestivalen og flere er for lengst kjent langt utenfor by- og landegrenser, men dette er bare noen få av ei lang rekke festivaler.


Slik blir klubbprogrammet under Rakettnatt – byr på Insta-kjendis og lokal popduo

For det som ikke går hjem etter Madrugada og Sondre Justad, fortsetter festivalen ut i de sene nattetimer på The Edge.

 

Entreprenørene og gründerne som står bak de forskjellige festivalene er således viktige aktører. Kreative, skapende og energiske mennesker som ofrer både fritid, helse og familieliv for å skape noe vi alle kan ta del i.

Likevel er det viktig ikke å glemme at det er den uvurderlige innsatsen fra de mange tusen frivillige som er selve grunnen og fjellet i Festival-Norge.

Hvert år tropper det opp tusenvis i alle aldre som jobber gratis for at vi andre skal kunne gå på festival og nyte det kulturelle innholdet.


Ber Tromsø-publikummet om hjelp før Bukta: – Kan dere spille gitar, eller går det bare i joiking?

Alle gitarister med en drøm om å stå på hovedscenen i Telegrafbukta, kan nå få sjansen sammen med Black Debbath.

 

Det lages mat, kokes kaffe, skjenkes øl og brus, rigges scener, plukkes søppel, snekres, bæres, plastres og passes på.

Et estimert budsjett over hva de frivillige bidrar med i gratis arbeidskraft gir således noen ufattelige høye tall, penger festivalene ikke ville hatt mulighet til å betale i form av ordinær lønn.


Intervjuet:

Da Sondre skulle spille her igjen, måtte han tenke seg nøye om før han sa ja

Sondre Justad spiller for fjerde år på rad under en av Tromsøs to store sommerfestivaler. Derfor må han finne på noe helt nytt.

 

Og de frivillige får tilbake festivalpass, gratis mat og den verdifulle erfaringen det er å jobbe i et kollektiv, der dugnadsånden er den gjennomgående kraften. Vennskap blir stiftet og CV-er utvides.

At Kultur-Norge stopper uten de frivillige er derfor en klisjé med et reelt innhold. Derfor kan det også være på sin plass å klappe de frivillige på skuldra og gi dem den takk de fortjener.

Uten dem ville nemlig festivalsommeren vært et stusslig skue.