Kommentaren:

Statsstøttet, hvitt hat

Så skjedde det altså igjen. Og ingen er overrasket. Radikaliseringen av hvite nasjonalister har kostet enda ett menneskeliv i Norge.
leder

Bare flaks og heroisme fra en 65-år gammel mann forhindret dødstallet fra å bli langt høyere.


Styremedlem i Bærum-moské: 75-åring overmannet gjerningsmannen

En 75-åring tilknyttet Al-Noor Islamic Centre i Bærum fikk overmannet gjerningsmannen etter skyteepisoden lørdag ettermiddag, ifølge et styremedlem i moskeen.

 

Selv om terrormålet forrige gang var AUF og Arbeiderpartiet, har hatet samme utspring som det som førte til de forferdelige 22. juli-handlingene. Vi er på ny offer for radikalisering i høyreekstreme miljøer.

Igjen var det en vestkantgutt som var gjerningsmann, og igjen var det muslimhat, i kombinasjon med konspirasjonsteorier, som var lunten.


Politiet: Moskéskytingen i Bærum var et forsøk på en terrorhandling

– Vi står overfor et forsøk på en terrorhandling, opplyser politiet søndag ettermiddag. En mann i 20-årene er siktet for drapsforsøk og drap på en ung kvinne.


FBI-direktør Christopher Wray uttalte i slutten av juli i år at oppblussingen av rasistisk motivert terrorisme var den største hjemlige trusselen i USA. Gjennom terrorhandlingene i El Paso og Dayton (henholdsvis 3. og 4. august) har de dystre spådommene blitt bekreftet.

Til sammen 32 menneskeliv har gått tapt, og 51 er skadet i angrepene. Fra 2009 til 2018 har ytre høyre vært ansvarlig for 73 prosent av all terrorisme i landet, i tilfeller hvor dødsfall har blitt resultatet. Og antallet øker år for år.


Politiet har videoopptak som Manshaus tok i moskeen

Den terrorsiktede Philip Manshaus filmet angrepet på moskeen i Bærum med et kamera som han hadde på hjelmen, og politiet har sikret seg opptaket.

 

Tendensen er den samme i Norge. Terrorister som 21-årige Philip Manshaus fra Bærum kalles ofte «ensomme ulver», ettersom de ikke er med i en organisert politisk eller religiøs virksomhet. Det har imidlertid blitt en stor flokk av disse ensomme ulvene, og selv om de ikke er tilknyttet et formelt terrornettverk, søker de sammen med andre radikaliserte ekstremister i chatgrupper, hvor de blir oppildnet.

Samme dag som Manhaus utføre terrorhandlingen, ble det postet et innlegg i en slik gruppe, under hans navn, hvor andre ble oppfordret til å delta i rasekrig. Han omtaler seg selv som utvalgt av «Saint Tarrant», et kallenavn høyreekstreme har gitt Brenton Tarrant, mannen som drepte 51 i en moské på New Zealand.


Navnet på den drepte 17-åringen frigitt

Det var 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen som ble drept av sin stebror, 21 år gamle Philip Manshaus, opplyser politiet.

 

Han hyller også terroristen som sto bak et angrep mot en synagoge i San Diego og Patrick Crusius, mannen som utførte El Paso-drapene. Innlegget avsluttes med «Valhall venter».

Når noe så grusomt som dette skjer, begynner man å lete etter forklaringer. Eller bortforklaringer, for dem som har behov for å skyve ansvaret fra seg selv. Vi kan ikke bare, som Trump har forsøkt, avfeie dette som enkeltstående handlinger utført av folk med psykologiske problemer. Mønsteret er for tydelig, og handlingene gjentas for ofte, til at det kan avskrives som det.


PST bekrefter tips om terrorsiktet 21-åring

Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter at de for et år siden fikk et tips om Philip Manshaus, som er siktet for moskéangrepet i Bærum.

 

Dataspill (en annen av Trumps forklaringer) kan heller ikke lastes, alt med dette er noe man har hatt siden 80-tallet. I tillegg ser de samme spillene ikke ut til å ha like utslag i alle land. Den gryende radikaliseringen følger heller ingen kurve som viser tilsvarende økning når det gjelder bruk innen voldelige spill.

I USA har man våpenlover som gir lett tilgang for radikaliserte å skaffe seg midlene til å utføre slike handlinger. Her er det heldigvis strengere, noe som sikkert har gjort at ikke flere slike angrep har funnet sted.


Terrorsiktede Manshaus tydelig forslått – smilte da han ankom retten

Fengslingsmøtet for draps- og terrorsiktede Philip Manshaus er i gang i Oslo tinghus. 21-åringen har merker og hevelser etter slagsmålet i moskeen han angrep.

 

En fellesnevner for samtlige hvite nasjonalister som har begått terrorhandlinger er imidlertid de lukkede chatgruppene hvor de egges til kamp. Ikke bare bør de mest ekstreme slike sosiale nettverk overvåkes tettere, slik at man tidligere avdekker terrorhandlinger under planlegging.

I tillegg bør reglene for kommentarfeltene til nyhetssteder som Resett, Document og Rights strammes inn. Man skal ikke fritt la ekstremisme få florere, uten at det kreves inngripen fra redaksjonelle moderatorer.


Siktelsen etter moskéskytingen er utvidet til også å gjelde terrorhandling

Politiet bekrefter at siktelsen mot Philip Manshaus (21) etter moskéskytingen og drapet i Bærum lørdag utvides til å også omfatte en terrorhandling.

 

Nå har for så vidt ingen av disse valgt å følge Redaktørplakaten, som avisene er underlagt, men sanksjoner bør imidlertid vurderes for fritt å la oppfordringer til rasistisk terror få stå.

I motsetning til Donald Trump, sa Erna Solberg alle de riktige tingene for å skape samling, i etterkant av lørdagens terrorangrep. Det eneste som savnes er handlinger som bidrar til mindre hat mot opplagte mål som muslimer eller jøder.


Statsministeren advarer mot å innskrenke ytringsfriheten

Statsminister Erna Solberg (H) advarer mot å innskrenke ytringsfriheten og tro at det vil forhindre terror, men lover kraftfulle tiltak mot muslimhat.

 

Abid Raja (V) har allerede antydet at Human Rights Service, som i slik stor grad ildner til motstand mot Islam, kanskje ikke burde gis statsstøtte. Mandag fremmet også Høyres Lene Westgaard-Halle det samme.

Alle som kjenner historien vet at det ble kjemperabalder da iTromsø i 2015 foreslo tilsvarende i en lederkommentar. Selv om ikke Human Rights Service direkte kan klandres for at det forekommer høyreekstrem terror, kan i alle fall ikke deres utallige publiseringer av konspirasjonsteorier og hat sies å bidra i positiv retning.

At regjeringen skal bidra til å hjelpe dem, er ren galskap. Saken er overmoden for ny vurdering.