Leder

Stusslig og ynkelig av Ørnebakk

Drar fram gammel og uskyldig videospøk i egen fratredelsestale.
leder

Willy Ørnebakk har ikke hatt en enkel periode som den siste lederen for Troms fylkeskommune, nå som det går mot sammenslåing. Han har fått mer eller mindre hele Finnmark fylke mot seg, som følge av sin iver for sammenslåing, mens innbyggerne i Troms i stor grad har stilt seg likegyldig til både ham og hele fylkeskommunen.

At han nå i sin fratredelsestale, som Nordlys skriver, velger å minne om en helt uskyldig og humoristisk video, og sprer anklager om at navngitte ansatte i Finnmark fylkeskommune står bak videoen, er virkelig absurd. Den påstått grove videoen det er snakk om er et velkjent format hvor noen har lagt på fiktiv teksting fra et klipp i den kjente filmen «Der Untergang», hvor Ørnebakk er portrettert som filmens hovedperson.

Denne videoen har absolutt ingenting med å lime nazisme på sine meningsmotstandere å gjøre. Filmklippet er laget i så mange tusen varianter, på et utall antall språk, og har en generator på nettet, der hvem som helst kan gå inn og legge sine egne undertekster til det nevnte klippet, med tysk tale. Dette har blitt gjort i stort monn i mange år nå.

Det brukes av rivaliserende fotballklubber, aviser, byer, kommersielle konkurrenter og privatpersoner, og har for lengst mistet all sin injurierende kraft. At den humoristiske sprengkraften har ebbet ut proporsjonalt med denne overbruken kan selvsagt også tilføyes. Å insinuere at dette indirekte er en form for «hitling» er uansett totalt malplassert og grundig feil. I så fall er det hårsår selvhitling på lavt nivå vi snakker om.

Det er heller ingen som har ment at Ørnebakk er nazist. Men noen har forsøkt å være morsom på hans bekostning, og så kan man i et egnet forum heller ta en separat diskusjon på om det var vellykket rent humoristisk, eller ikke. De som ikke ler har så visst en god sak. Men det er heller ikke poenget.


Kommentaren

«La hestkuken dø i fred»

Den nordnorske humoren har lenge surfet på gammel storhet, men i møte med en alvorstynget verden, har den bukket under, og ligger nå på sotteseng med respirator.


Ørnebakk hevder attpåtil at opplysningene om hvem som angivelig står bak nå er innrapportert som et varsel. Ordet «varsel» har en enorm tyngde i seg, nå mer enn noen gang, og ordets alvor og betydning er det som først og fremst rammes, når han nå velger å lade børsa med såpass kraftig og uproporsjonal ammunisjon.

Det er absolutt ingenting i denne som saken tilsier at den bør behandles som et varsel. Bare å drasse dette begrepet til torgs i en så fjollete sak som dette fremstår desperat og uklokt. I stedet bidrar bare Ørnebakk til å forsure ei allerede bitter stemning, og å gjøre seg selv enda mindre og ynkelig, idet han smeller døra furtent etter seg og marsjerer fornærmet ut døra til Troms og Finnmark fylkeskommune.

Det er overhodet ingen grunn til å synes synd på Ørnebakk for dette. Han er en offentlig maktperson og bår således tåle en spøk på dette uskyldige nivået. At han mener humorvideoen fra mars 2018 er såpass viktig at den bør nevnes i sin egen avskjedstale, sier kanskje mer om Ørnebakks oppnåelser i sin periode som øverste leder for Troms fylkeskommune, enn det sier noe om enkeltpersoner ansatt i Finnmark fylkeskommune.

Men, klart, det er sikkert mer fristende å diskutere dette, enn det er å snakke om manglende støtte i befolkningen, eller de grandiose reiseregningene fra sine egne, og svært hyppige utenlandsreiser, som iTromsø nylig omtalte. Eller om viktigheten av forsoning og samarbeid over de gamle fylkesgrensene som nå snart viskes ut, om ikke annet, så i alle fall for en stakket stund.