Husker du da du fortsatt lastet ned sanger fra iTunes og sjekket TV-programmet for å finne ut hva som gikk? Hva med da den første iPhonen kom? Og hvordan var livet før all sosial omgang foregikk gjennom sosiale medier?

Tiåret vi akkurat har passert, har blitt totalt endret gjennom at tekniske nyvinninger som streaming, smarttelefoner og sosiale medier har blitt allemannseie. Omveltningene er så store at det nesten er vanskelig å forestille seg hvordan vi levde før alt dette.

På samme måte blir det umulig å forestille seg hvordan verden ser ut når vi går inn i 2030. Bare det neste året kan bli vanskelig å spå utfallet av.

Tromsø kommune har snakket om kutt på 300 millioner i neste års budsjett – et tall som ikke er offisielt, men like fullt reelt. De vidtrekkende konsekvensene for folk som bor her vil bli mye større enn vi klarer å se for oss nå. Vi snakker hundretalls færre stillinger. Noen kommer til å lide.

Nordlysturismen har vært et lyspunkt i en by som ellers sliter, men hvordan vil interessen bli etter en høst – så godt som – uten lysglimt på stjernehimmelen?

Første januar gikk Troms og Finnmark over til å bli en ny storregion. Nøyaktig hva det vil innebære er det ingen som helt vet, men en del voksesmerter bør vi være forberedt på. For alt vi vet kan disse bli så store at hele regionen bryter sammen igjen. Det er i alle fall sterke krefter i sving for at sammenslåingen ikke skal lykkes.

Tromsø IL er inne i en alvorlig bølgedal etter nedrykket, men ingen aner hvor lenge nedturen varer. Mye handler om noen pennestrøk fra Sparebanken, Troms Kraft eller Trond Mohn, men samtidig hjelper det ikke med økonomisk drahjelp, hvis det sportslige ikke fungerer. Troppen vil være ribbet hvis ingen av dem på utgående kontrakt får fornyet tillit. Blir det kun tenåringer igjen, kan man se bort fra eliteseriespill med det første.

TIL bør helst sikre seg noen toppnavn – men hvilke spillere med ambisjoner ønsker å gå til nivå to? Den ballbesittende Valakari-stilen er svært krevende – hvordan vil den fungere i en divisjon der det meste handler om guts og tæl?

Om situasjonen lokalt er vanskelig å spå, er den jaggu enda vanskeligere å predike i USA. På samme måte som det er vanskelig å erindre perioden før de tekniske nyvinningene, klarer man nesten ikke å huske hvordan det var å ha en president som var i vater.

Donald Trump har vært så absurd som president at ingen lenger reagerer når han hevder at vindmøller fører til kreft eller vil kjøpe Grønland av Danmark. Bare siste uka har han hevdet at Canadas president sørget for at scenen med Trump i ble fjernet fra den kanadiske utgaven av filmen «Hjemme Alene 2». Selv etter at det har blitt bevist at dette kuttet skjedde i 2014 – flere år før både Trump og Trudeau kom til makten – har Trump nektet å ta tilbake påstanden.

15.400 er i skrivende stund tallet på antall løgner Donald Trump har servert siden han ble innsatt. Som Susan B. Glasser skrev i en kronikk i The New Yorker: «Du kan skru av smarttelefonen, fjerne Twitter-appen, bake enorme mengder kaker og se Netflix i en uendelighet – men Trump er fortsatt der».

Selv om Trump er stilt for riksrett, er det ingen garanti for at han ikke blir valgt igjen i 2020. Og med hjelp fra russiske og israelske «hackere» er dette mer enn mulig – til tross for at 55 prosent av befolkningen er tilhenger av riksretten mot ham. Og om årene fra 2016 til nå har vært galimatias, hva vil vi oppleve når han hevnlysten får makten på ny?

Alt med skogbrannene herjer Australia er det vanskelig å se for seg at klima ikke blir et viktig tema fremover også. At nordmenn kjøper el-bil er en faktor vi i flere år har sett, men hvor mye har det å si i det store bildet?

Om hun aldri så mye kåres til Årets Person i Time Magazine, er det ingen som tror at en 16-åring med Pippi-fletter (Greta Thunberg) skal få utrettet så mye, når verdens tre største nasjoner – USA, Kina og Russland – ikke ser problemet. Halve befolkningen i Kina må være utryddet før myndighetene der skjønner at industrien ikke bør drives med kull. Med den retningen vi styrer i øyeblikket, er et slikt apokalyptisk scenario plutselig ikke bare science fiction.

Russerne kommer ikke til å slutte å jukse, og vil nok fortsette å påvirke valg i stadig sterkere grad. Forrige tiår var de medvirkende til Brexit og at Trump ble valgt. Hva blir det neste gang? Vil stortingsvalget bli neste offer?

Og apropos Brexit: Hva hvis alle de verste spådommene om de økonomiske konsekvensene for britene slår til? Vil vi få en økonomisk syndeflod som også skyller inn over våre kyster?

Det er for øvrig ikke bare ved valg at russerne fusker. Nylig ble det foreslått at Russland skulle bli utestengt i fire år på grunn av den systematiske dopingen myndighetene står bak. Hva blir konsekvensene for idretten av dette? Er det bare et skremmeskudd fra WADA-styret, eller blir dette realiteten? Kommer langrenn til å bli lagt ned som internasjonal idrett, nå, som det ikke lenger er konkurrenter igjen for Klæbo og Johaug?

Det er adskillig mer dystopiske forestillinger vi gjør oss ved inngangen til dette tiåret, som man skjønner. Jeg tok imidlertid grundig feil om det meste jeg trodde om 10-tallet, så la oss håpe at feilprosenten er tilsvarende denne gang. Spennende vil det uansett bli.

Godt nytt tiår!