Du kan faktisk støtte lokalt næringsliv uten kleine heiarop

Lokalt næringsliv trenger ekstra hjelp i sommer.

STORGATA: Tromsøs kanskje aller gjeveste gate.   Foto: Ronald Johansen

leder

Vi vil oppfordre folk til å benytte seg av lokale bedrifter og lokalt næringsliv. Mange av byens bedrifter og selskap har lokale eiere som er med på å skape arbeidsplasser, verdier og et tilbud til folkene som bor her.

De siste månedene har vært en påkjenning i ulike grad for hele den norske befolkning. Mens mange er tilbake i jobb, er det fremdeles store deler av befolkninga som går en usikker tid i møte. Enten det er arbeidstakere som ennå ikke vet om de har en jobb å gå til, som har mistet jobben, eller personer som eier et selskap som ikke vet om de kan dekke de løpende kostnadene.

i Tromsø har vi allerede sett bedrifter som har gått konkurs. Andre bedrifter holder enda lukket. En bedrift kan ikke gå rundt på krisepakker fra staten, men er avhengig av et kundegrunnlag som sikrer inntekter.

Ettersom ferieplanene har gått i vasken for mange, kan vi heller unne oss en bedre middag eller tre blant noen av byens strålende restauranter. Ta en tur innom utelivet eller gjøre som finansminister Kristin Halvorsen (SV) rådet til under finanskrisa i 2008: shop for å redde norsk økonomi. Alternativt finnes det dyktige håndarbeidere, både sykkelreparatører, skomakere eller skreddere som kan reparere det du allerede har.

Når du handler varer og tjenester lokalt, bidrar du til at innbyggerne i byen vår har en jobb å gå til, som igjen bringer penger inn i stats- og kommunekassa.

Særlig de neste månedene er kritiske for bedrifter, og da kan vi hjelpe dem holde hodet over vannet. Lokalt eide aktører har heller som regel ikke irriterende kundeklubb-avtaler, utformet av et topptungt konsern, som blir forsøkt prakket på deg av en pliktoppfyllende selger.

Det er mange måter å bidra til næringslivet på, og næringslivet finner raskt måter å omstille seg på når markedet forandrer seg.

Du kan faktisk støtte lokalt næringsliv uten kleine heiarop. Det er mye mer effektivt å bare handle der.