iTromsø mener:

Slapp av i trafikken – det er jo ferie!

De aller fleste som kjører bil har vært der og kjent på irritasjonen, ja, kanskje til og med sinne. Noen går fullstendig fra konseptene og hyler ut gjennom åpne vinduer, fløyter og hytter med neven i været, med og uten finger til værs.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix 

leder

Det handler om trafikk, køkjøring, fart – og ferie. Men mest av alt handler det om moral og ren og skjær folkeskikk.

Vi fyrer oss opp over at trafikken går for sakte, at campingvognene kjører tog uten luft til å komme mellom, at bobilene ikke klatrer fort nok opp fjellovergangene – og over at fergekøene ikke har tilstrekkelig progresjon.

Vi koker over av veiarbeid, ledebiler, kantklipping, asfaltarbeid og lysreguleringer. Så kjører vi ei mil og koker over på nytt på grunn av dårlig asfalt, null sikt på grunn av høye buskas i veikanten, mangel på trafikkregulering og at fergene er for dyre.

Vi dundrer forbi vogntog og campingvogner, bobiler og storøyde finlendere som knapt har sett et fjell gå i havet noen gang, mens vi kjefter på at de aldri kan holde farten noenlunde oppe. Vi plotter cruisekontrollen på 90 i 80-sona, vel vitende om at det jo er innafor om nå politiet er ute med de forferdelige laserne sine.

Vi har glemt at like før vi dro, kjefta vi nabogutten huden full for å ha kommet bortover gata i godt driv på mopeden. Sikkert 40 i 30-sona.

Vi har det i det store og hele svært travelt, her vi ruller rundt på sommerkledde veier. Strengt tatt har vi det egentlig for travelt hele tiden. Om noen lurer på hva vi skal leve av etter olja, kan svaret bli fartsbøter i Lavangsdalen og over Kattfjordeidet. Og ironisk nok er det vi stresser for å nå, fritid og ferie. Vi har det altså så travelt med å nå fritida vår, at vi risikerer både egne – og andres – liv på ferden. At vi ikke ser ironien, er beint ut tragisk.

Og det er trist å lese at UP i Nord-Norge har registrert nesten 1.500 flere fartsovertredelser de siste fem ukene før fellesferien, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er hektisk på veiene. Uansett hvor vi er så kjører folk for fort. Om vi står en plass i to timer og tar 15 sjåfører, så vil vi sannsynligvis ta 30 om vi står der i fire timer, sier distriktsleder Geir Harald Marthinsen i Utrykningspolitiet i Nord-Norge.

Det er et dystert budskap. Og det bør være en klar advarsel til alle veifarende om å stramme opp moralen, tenke på seg selv og sine – men ikke minst andres sikkerhet i trafikken. Slapp av, det er sommer og ferie – og husk at reisen er en viktig del av ferieopplevelsen.