Tromsøs økonomi har hvilt tungt på turisme de siste årene, og spådommene var ikke akkurat lyse da det kom for en dag at folk ikke lenger kunne fly inn hit. Nå vet vi ennå ikke hvor varig fraværet av utenlandsturister vil bli, men det ser i alle fall ikke ut til at sommerturismen med det er fullstendig borte.

Onsdag var en viktig merkedag. Da kunne Tromsø-hotellene melde om et gjennomsnittlig bedre belegg enn på samme tid året før. Dette var første dagen siden korona at noe slikt har vært tilfelle. Ifølge tall fra Benchmarking Alliance er det en økning på 0,2 prosent, til 53,6 prosent belegg.

Det er ingen grunn til å la «faren over»-sirenen kime riktig ennå. Samlet sett ligger juli i år langt bak fjorårets. De 22 første dagene av måneden viser 47 prosent i gjennomsnittsbelegg, som er langt under normalen. Likevel er det viktig å nevne at «noen dager med høyere belegg» er milevis over det de bekmørke prognosene tilsa.

Det er ingen hemmelighet at det er nordmenns reiserestriksjoner med henhold til utenlandsturer som har gitt det høye belegget. For et halvt år siden oppga hele seks av ti som skulle på sommerferie i år at de planla utenlandstur. Nå svarer mindre enn én av ti (bare syv prosent) at de skal reise ut av Norge. Dette, ifølge en spørreundersøkelse Opinion AS har utført for Virke.

Mye kan imidlertid tyde på at selv om disse ble opphevet, ville folk likevel valgt å feriere i hjemlandet – på grunn av redselen for korona. I Virke reiselivs halvårlige befolkningsundersøkelse, publisert 2. juni, kom det fram at nesten syv av ti nordmenn (67 prosent) ikke ville reist til utlandet i sommer dersom det ble mulig. Mindre enn to av ti (17 prosent) svarte ja på at de da ville reise utenlands.

Selv om dette er gledelig, kan det være greit å notere seg at summen norske husstander planlegger å bruke på ferien har gått drastisk ned. I desember 2019 oppga folk at de planla å bruke 43.050 kroner på ferie. I starten av juni var dette sunket til 27.050 kroner, altså 16.000 kroner mindre.

Særlig byhotellene var NHO Reiseliv bekymret for. NHI Reiselivs undersøkelse, gjennomført av i mai, viste at kun én av ti nordmenn planla storbyferie med hotellovernatting i sommer. Det er derfor en gledelig overraskelse for Tromsø at man har dager som overstiger fjoråret.

Spørsmålet er selvsagt hvordan høsten vil arte seg. At det blir langt færre asiatiske turister, er overhengende sannsynlig. Men hotellene er i stor grad avhengige av forretnings- og møtevirksomhet, og der er man mer usikker på hvordan utslaget vil bli.

Én faktor som blir svært avgjørende, er hvor strenge koronarestriksjoner som gis. Hotelldirektør på The Edge, Ida Kristine Jakobsen, etterlyser et klart svar fra myndighetene med henhold til regler om avstand kan ses bort fra. The Edge er helt avhengig av at «énmetersregelen» oppheves. Normalt har de plass til 1.000 konferansebesøkende, men med denne regelen blir tallet bare 150.

Generelt kan man konkludere med at Nord-Norge har nytt godt av norgesturismen. Ifølge en undersøkelse Norstat gjorde i mai, planla tre av ti å dra til Lofoten. Ifølge Nordlandsforskning ble det i 2019 registrert 913.415 gjestedøgn i Lofoten. Tallene for 2020 ser foreløpig ut til å overstige dette.

For småplasser som Vågan kommune har det utviklet seg til å bli et luksusproblem. Kommunen har måttet øke sommerbemanningen ekstra i år – spesielt legehelsetjenesten har de måtte kalle inn ekstrahjelp for. Det har etter hvert kommet anmodninger fra kommunen om å ha høyere politibemanning også.

Grunnen er enkelt og greit at norske gjester, i alle fall i slike hopetall, ikke er de enkleste å ha med og gjøre. Ordfører i Vågan, Frank Johnsen, sammenligner det med den kypriotiske partybyen Ayia Napa. «Når nordmenn er på ferie, har de lørdag syv dager i uken. Vi er vant til mange turister, men det er noe annet når det er så mange nordmenn». Kanskje verdt å notere seg når vi klager på turister fra fjernere himmelstrøk.

15. juli ble det åpnet for å få inn gjester fra blant annet Tyskland. Særlig fisketuristplassene trekker derfor et lettelsens sukk. Selv om ikke turistene på alle områder kommer i samme antall som før, ser i alle fall de som kommer for å fiske ut til å returnere. Og da særlig fra Tyskland.

Norge er denne sommeren mer attraktivt som reisemål for tyskere enn både Nederland og Danmark, ifølge en undersøkelse gjennomført for Innovasjon Norge 9. juli. I spørreundersøkelsen kommer det fram at nesten 2,2 millioner tyskere enten planlegger eller vurderer å reise til Norge i sommer. Dette er tall på høyde med Frankrike og Spania,

Denne muligheten for norsk reiseliv forutsetter naturlig nok at grensene fortsatt holdes åpne. Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge poengterer at mange tyskere har sen sommerferie, og at sesongen kan forlenges utover i september.

Da er det bare å krysse fingrene for at smittetallene ikke skyter i været, slik tilfellet ble da Spania åpnet grensene igjen. Det er viktig å følge dette med argusøyne, for å beholde den tilsynelatende kontrollen vi har i dag. Skulle de imidlertid ikke bli påvirket i lignende grad, er det viktig at myndighetene slakker litt på «énmetersregelen» utover høsten.

Unødig firkantede, og til tider ulogiske, regler skaper i dag store problemer for serveringsbransjen. Lignende krav i hotellnæringa kan fort føre til kroken på døra for dem som lever av konferanser, med svært mange arbeidsledige som resultat.