Kommentaren

Landet som ingen kunne munnbinde

Om vi har vært aldri så nøye med tiltakene for å få ned koronasmitten, er det ett av dem vi lenge har ansett som hakket for hysterisk. Nå kan det se ut til at selv munnbind blir en del av vår daglige påkledning.
leder

Fredag vil Folkehelseinstituttet (FHI) annonsere sine nye råd for bruk av munnbind. Helseminister Bent Høie (H) antyder at det kan komme påbud om bruk på kollektivtransport. Smittevernekspertene i Norge virker stort sett samstemte i at påbud om bruk av munnbind fungerer bedre enn råd. De mener det er umulig å holde avstand i de store byene.

«Vi er i en situasjon hvor smitten øker, og nå, som ting åpner igjen på høsten, bør vi prøve det. Det er så dyrt å stenge ned, at det er bedre å starte med munnbind nå», sier professor Audun Helge Nerland ved Universitet i Bergen til VG. Han mener at det i rushtiden på kollektivtransport burde være obligatorisk.

Nerland er klar på at munnbind, uansett form og konstruksjon, er bedre enn ingenting i det hele tatt. Smitte kan spres raskt gjennom nys og hoste, og én meters avstand er rett og slett ikke nok, ifølge ham. Munnbind beskytter både deg selv mot smitte, og beskytter andre mot at du smitter dem.


Hurtigruten-konkurrent: – Smitteutbruddet er trist og tragisk, men samtidig en vekker for oss andre

Administrerende direktør i Havila Kystruten, rederiet som skal overta deler av Hurtigrutens kysttrafikk fra i vinter, sier at smitteutbruddet på «Roald Amundsen» har vært en vekker og nødvendig påminnelse om at man må ta smittevern på største mulige alvor.


I tillegg vil han påpeke at munnbind kan være en god påminnelse om at man fortsatt er i en aktiv smittesituasjon. Noe av problemet har vært at vi i litt for stor grad har senket skuldrene, slik at smittevernet har blitt slapt. Det er først og fremst i større byer – fra Tromsøs størrelse og oppover – at anbefalingen gjelder. Steder hvor nærkontakt med andre er uunngåelig.

Lege ved reiseklinikken og tidligere overlege ved infeksjonsavdelingen ved OUS, Gunnar Hasle, mener vi bør tilpasse reglene etter hvilke arenaer man er i: «I kinoer, konsertsaler og på idrettsarrangementer bør det bli påbudt med munnbind. På kollektivtrafikk og i butikker burde det greie seg med hjemmelagede ansiktsmasker. Det er viktig at det er enkle regler som er lette å gjennomføre», sa Hasle til VG torsdag. Ideen om at munnbind deles ut gratis enkelte steder stedene, er også luftet.

Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, kommer imidlertid med advarsler: «I kommuner der det ikke er påvist smitte, kan det bli oppfattet som anstaltmakeri», sier han. Westin mener at en anbefaling holder, og at et påbud blir for ekstremt nå. Han mener at påbud bør vurderes hvis folk fortsetter å reise kollektivt uten munnbind. «Vi er vant til å ha tillit til folk i Norge, så kanskje det er greit med et mellomstadium», sier Westin, men fremholder at munnbind unektelig er veien å gå.

Utgangspunktet er tragisk, med et dødelig virus som bakteppe, så det føles litt feil å vitse om det. Likevel klarer vi bare ikke å la være. Når noe så ravende unorsk som det gjør sin entré i samfunnet, kjenner vi ingen annen måte å reagere på.

Nordmenn, og særlig nordlendinger, er vant med å «rive kjeften». Derfor vil noe som forhindrer oss i å gjøre dette oppfattes som et fremmedlegeme. Bare se for deg at man skulle spilt inn «Du skal høre mye» under korona, hvor ansiktsmimikken til vitsefortellerne ble dekket til av åndedrettsvern. Nå var kanskje ikke vitsene all verden i utgangspunktet, men med en slik innpakning ville det blitt humor på smellbonbon-nivå. Det er en veldig god grunn til at programkonseptet aldri ble vurdert på radio, for å si det sånn.

I USA og Storbritannia kan det medføre arrestasjon, hvis du ikke har det på deg ansiktsmaske offentlig. Du blir nektet adgang i mange butikker, og risikerer sågar avisoppslag om din skjødesløshet, i dagens klima.

I Norge har vi vært i totalt andre enden av skalaen. En iTromsø-ansatt kledde på seg munnbind for et par uker siden, og opplevde å bli tatt bilde av på bussholdeplassen. Så sjeldent syn var det altså, at noen følte at det var verdt å dokumentere.

Vi har vært vant til at asiater iførte seg slikt, men det var først og fremst mot trafikal forurensning. Nå er det vår tur å se «lettskremte» ut. Men det er definitivt grunner til å være skremt, som vi vet.

Selv så naturstridig som dette måtte virke for nordmenn, ser vi i alle fall poenget med denne plagsomme «masken». Uten store protester vil jeg anta at vi kollektivt blir med og «tar en for laget» – hvis det i praksis hindrer at noen venner eller familiemedlemmer dør.

Om vi synes det er aldri så overilt, kan det være kjekt å minne om at vi gjennom å gjøre det kan unngå en potensiell, ny «lockdown». Det er da noe. Bare tenk deg hvor lei du kommer til å bli Tik Tok-videoer med dansende familier hvis du tvinges til «husarrest» på ny.

I det meste av verden ser det ut til å være enighet om at munnbind har noe for seg. Selvsagt er det ett land som ikke ser det slik. Annerledeslandet (eller Andersledet-landet, om du vil) er selvsagt Sverige. Man ville kanskje forventet en mindre påståelig tone, etter at hans anbefalinger har ført til 5.766 døde i Sverige, mot 256 i Norge og 620 i Danmark, men statsepidemiolog Anders Tegnell står på sitt.


Flere norske flyplasser åpner koronatestsenter, men flyplassjefen ser ikke behov for det i Tromsø

Oslo Lufthavn følger etter Bergen og Stavanger og oppretter et eget testsenter på flyplassen.


«Resultatet av munnbindene som er produsert er overraskende svakt, selv om så mange mennesker rundt om i verden bruker dem. Det overrasker meg at vi ikke har flere eller bedre studier av hvilke effekter munnbindene faktisk gir», sier Tegnell i et intervju med den tyske avisen Bild.

Svenske helsemyndigheter har så langt valgt å ikke oppfordre til bruk av munnbind. Tegnell viser til at smitten fortsetter å øke i land – som Spania og Belgia – selv med et påbud om bruk av munnbind. «Det er i hvert fall veldig farlig å tro at masker kan løse problemet vårt», sier Tegnell.

Nå er det vel de færreste som tror at munnbind er kuren for korona. Men at ekstra smittevern bidrar til mindre spredning, er det liten tvil om. Og svenskenes anbefalinger når det gjelder covid-19-tiltak kan ikke så langt sies å ha vært noen suksess.

Uansett om det fredag kommer en anbefaling eller et pålegg om det, vil jeg selv, heretter, iføre meg munnbind når jeg skal i tettbefolkede rom. Ser for meg den sirlige festingen av masken om morgenen, før jeg tenker: «Sånn, da er jeg klar for en tur i banken».