Kommentar:

Høyres valg handler om person – ikke politikk

Hva er de politiske forskjellene mellom Høyre-politikerne Erlend Svardal Bøe og Kent Gudmundsen?
leder

Det er ikke noe enkelt spørsmål å svare på. Ingen av de to politikerne klarer sjøl å peke på noen, og Gudmundsen sier sågar at han aldri kan huske å ha hatt en politisk uenighet med Bøe.

  Foto: Tegning av Odd Klaudiussen

Likevel kjemper nå de to mot hverandre om førsteplassen til Høyres stortingsliste. Dermed er det ikke en kamp om politikk, men om person. Eller om «profil», som Bøe på høflig Høyre-vis formulerer det, når han lover partifellene sine en mer høyrøstet stemme på Stortinget.

Slike kamper kan være såre for både de involverte og partiet, fordi stemmetallene blir en iskald vurdering fra partiet av en sittende politiker, opp mot troen på fornyelse og en annen kandidat.


Stortingsnominasjon:

Bøe (H) etter valgskredet: – Partiet er ikke splittet, det har samlet seg bak meg

Nesten 90 prosent av Tromsø Høyres delegater samlet seg rundt utfordrer Erlend Svardal Bøe. Men Kent Gudmundsen gir ikke opp kampen.


Torsdag kveld gjennomførte Tromsø Høyre sitt prøvenominasjonsmøte, hvor de valgte sin foretrukne toppkandidat.

Med 70 stemmer for Bøe og 9 til Gudmundsen kunne lokallaget knapt gitt nominasjonskomiteen et tydeligere signal. Det er også en temmelig nådeløs dom over lokallagets egen stortingsmann, etter sju års tjeneste på Stortinget.

Partiet samlet seg om gruppeleder Erlend Svardal Bøe. Han har over flere år bygd seg en tung posisjon i Tromsø-politikken, med god kontakt med regjeringsapparatet. Det siste halvåret har han vært politisk rådgiver for Bent Høie under koronakrisen. Å ha vært så nært på episenteret av Norges håndtering av en global krise gir Bøe tyngde når han ber om tilliten til å bli sendt tilbake sørover av egne rekker i Troms.

ULIKE SINNSSTEMNINGER: Erlend Svardal Bøe og Kent Gudmundsen hilser etter avstemningen på Høyre-møtet er over, og Bøe har vunnet med klar margin.  Foto: Håkon Steinmo

Men først og fremst er Erlend Svardal Bøe et politisk dyr. Han bygger allianser, danner nettverk og bruker ferier, helger og kvelder sammen med partifeller og mulige politiske samarbeidspartnere. Man kan lure på om han har interesser utenom politikken. Den vanvittige innsatsen har unektelig gitt uttelling i form av erfaring, muligheter og nettverk.

Samtidig oppfatter folk at han har et oppriktig engasjement for nærmiljøet sitt, utover hva som kreves for å være en sentral lokalpolitiker. Og som gruppeleder har Bøe med jovialt tilsnitt appellert til langt flere enn bare tradisjonelle Høyre-velgere.


Tromsø Høyres nominasjon:

Bøe gikk seirende ut – overveldende flertall for å vrake Kent Gudmundsen til Stortinget

Et overveldende flertall i Tromsø Høyre ønsker Erlend Svardal Bøe som førstekandidat på Stortinget.


Partiets forrige ordførerkandidat, Hans Petter Kvaal, argumenterte under møtet for hvorfor Gudmundsen burde få fortsette. Problemet er bare at sakene han trakk fram, som strukturering innen høyere utdanning og å fjerne skatt for strøm på studentboliger ikke engasjerer velgere, knapt engang velgere som er direkte berørt av sakene. Og åpenbart heller ikke internt i egne rekker.

Kvaal trakk fram Gudmundsens verdier og kvaliteter, og leverte et dårlig skjult stikk til utfordreren – «Kent er en ærlig, oppriktig mann. Jeg har aldri hørt et negativt ord om en motstander fra Kent sin munn». Kvaal har ikke lagt skjul på at han og Bøe har blitt uforlikt etter det knusende valgnederlaget forrige høst, der Bøe var nådeløs sjølkritisk til både den lokale valgkampen og ødeleggende bidrag fra statsminister Erna Solberg.

Gudmundsen har forsvunnet i mengden blant de 169 andre stortingsrepresentantene. Det er en skjebne han deler med mange andre nåværende og tidligere stortingspolitikere. Men stemmetallet viser også at Gudmundsen ikke har klart å beholde en god nok forankring hos eget lokallag. Dette har Bøe både observert og utnyttet, når han har vurdert seg fram til å stille som motkandidat.

Nominasjonen er ikke ferdig. Flere lokallag skal avgi sin innstilling, og fylkespartiet skal gjennomføre ei uravstemning, hvor samtlige medlemmer kan si sin mening. Likevel vil valget bli tatt blant de aktive medlemmene i partiet, og blant delegatene på nominasjonsmøtet i november.

ENSOM PÅ FØRSTE RAD: Kent Gudmundsen fikk ikke mye støtte i eget lokallag, da han ba om gjenvalg til Stortinget. Han vil likevel ikke gi opp kampen, og håper enda på å kapre førsteplassen. 

Men det viktigste laget å ha i ryggen når man stiller til et høyt tillitsverv er ens eget lokallag. Det er de som kjenner, eller bør kjenne, kandidaten best. Når tilliten mangler blant ens egne, er det vanskeligere å få den hos andre.

Hva er sjansen for at Troms Høyre kan komme til å gjenvelge en stortingsrepresentant som så brutalt har blitt vraket av sitt eget lokallag? Det spørsmålet er det nok flere som grubler over i Troms Høyre i dag.