Kommentaren

Akkurat da du ikke trodde hurtigrutekaoset kunne bli verre

På noen kaotiske uker har Hurtigruten-navnet blitt synonymt med unnfallenhet, usannheter og uegnet lederskap.
leder

De fleste ville vel trodd at skandalen nå var i ferd med å legge seg. Men skapet rommer utallige skjeletter.

I juli oppsto det som kjent et koronasmitteutbrudd på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen». Det er registrert smitte hos 29 passasjerer og 42 ansatte etter det utbruddet. Den klønete håndteringen og totale mangelen på ansvarsfølelse ble dokumentert til fulle i dagene som fulgte. Dessverre stoppet ikke krisen der.

  Foto: Tegning av Odd Klaudiussen

Den siste uken har det kommet frem at fire passasjerer testet positivt for koronaviruset etter seilinger med MS «Fridtjof Nansen» i februar og mars. Hurtigruten bekrefter at de unnlot å informere de andre passasjerene om at de hadde vært utsatt for potensiell smitte.

«Dette var gjester fra forskjellige seilinger, som hadde vært på reise fra og til cruiset. Det var ikke sammenheng mellom dem, og ikke mistanke eller informasjon om annen smitte. Nå, med kunnskapen vi har, ville nok vurderingen om bredere informasjon vært en annen», sier pressevakt Tarjei Kramviken i Hurtigruten.

«No shit, Sherlock», som man pleide å si på 80-tallet. Hvilken kunnskap er det man har fått i ettertid? At viruset var enormt smittsomt og dødelig?

I forrige uke kom det frem at belgieren Albert Facq ble syk under et seilas med Hurtigrutens MS «Fridtjof Nansen» i mars. Den gang diagnostiserte skipslegen han med en annen sykdom. Ved hjemkomst i Belgia etter cruiseferien testet Facq positivt for covid-19. Han døde av dette 15. april. Hurtigruten bekrefter overfor VG at de er kjent med hendelsen. Men hadde altså valgt å ikke opplyse om det før de ble konfrontert med dette av avisen.

Hurtigruten hevder at kundebehandlerne først ble informert om saken flere måneder etter cruiset Facq og hans reisefølge var på, og at smittesporing på det tidspunktet var umulig.

Hurtigruten har liksom ønsket å få til en gladnyhet, slik at vi skal glemme noe av det begredelige de har stelt i stand. Derfor stilte de skipet MS «Fridtjof Nansen» til rådighet for innspillingen av «Mission Impossible 7», med verdens største filmstjerne, Tom Cruise, i hovedrollen. Selv kulturminister Abid Raja ble oppringt for at de skulle få tillatelse.

31. august meldte NTB at et besetningsmedlem på hurtigruteskipet «Fridtjof Nansen» testet positivt på koronaviruset etter hjemkomst til Filippinene 26. august. Nyheten kommer idet innspillingene er i gang.

Hele resten av mannskapet har tidligere testet negativt og er nå blitt testet enda en gang, opplyser Hurtigruten til NTB. «Resultatet av de nye testene er ventet i løpet av få dager. Folkehelseinstituttet anbefaler at driften av skipet fortsetter som normalt. Men inntil resultatene er klare, vil mannskapet bli om bord på skipet», sier pressevakt Øystein Knoph.

MS «Fridtjof Nansen» ligger for tiden til kai i Hellesylt i Stranda kommune, der skipet den neste måneden er utleid til produksjonsselskapet Truenorth. Selskapet jobber for tiden med innspillingen av den nevnte Tom Cruise-filmen. Hollywood-stjernen ankom Vestlandet fredag, men har ikke vært om bord i «Fridtjof Nansen», etter det NTB opplyser. Filminnspillingene skal ifølge Linjeprodusenten Per Henry Borch i Truenorth fortsette som planlagt.

Koronasmitte er ikke den eneste trusselen for «Mission Impossible». Ifølge Sjømannsforbundet bryter Hurtigruten reglene for innleie av arbeidskraft. «Fridtjof Nansen» er registrert i det såkalte NIS – Norsk Internasjonalt Skipsregister, noe som gjør det mulig å leie inn arbeidskraft fra lavkostland. Reglene er imidlertid strenge for hvor hyppig slike skip kan trafikkere norske havner før de må forlate norske farvann og gå til utenlandske havner. Dette skipet skal ligge i ro i en måned. Derfor mener Sjømannsforbundet at det ikke kan påberope seg retten til å stå i NIS.

Selv når Hurtigruten prøver å gjøre det godt igjen, går det galt. Solfrid Rustad (79) var en av passasjerene som ble smittet på MS «Roald Amundsen». Hun ble erklært smittefri 17. august, og ble tilbudt gratis hjemreise til Trondheim med flott lugar og full pensjon. Da hun kom om bord på MS «Midnatsol» oppga hun at hun hadde vært syk og hadde blitt erklært smittefri for ni dager siden. Likevel besluttet kapteinen at hun ikke fikk gå om bord. Dette til tross for at hun ifølge FHIs råd var utenfor smittefare.

Kommunikasjonssjef på Hurtigruten, Rune Thomas Ege, sier at Hurtigrutens egne regler under pandemien på mange måter er strengere enn myndighetenes. «Hos oss heter det at personer som har hatt symptomer som kan relateres til covid-19 i løpet av de siste to ukene, kan nektes ombordstigning», sier Ege til VG.

Feilen Hurtigruten gjorde, var ifølge ham å booke hjemreisen for Solfrid Rustad før hennes 14-dagers-periode som symptomfri var utløpt. Man kan saktens også spørre hvorfor Hurtigruten igjen lager helt andre smittevernregler enn Folkehelseinstituttet gjør. Ifølge FHIs overlege, Siri L. Feruglio, er regelen at man ikke utgjør noen smitterisiko for andre når vedkommende er symptomfri og det har gått tre dager etter at man sist hadde symptomer, og åtte døgn etter start av symptomer.

Hurtigrutens egen tolkning av regelverket gikk igjen utover Solfrid. Hvor dårlig behandling skal det være mulig å gi en stakkars dame?

Hadde det vært et advokatkontor som gikk på en sånn kjemperåk, ville de sporenstreks lagt ned firmaet og startet opp under et nytt navn. Hurtigruten har smusset til det som skal være av troverdighet, og vil bruke svært lang tid på å gjenopprette den tapte tilliten. Det kan vise seg å bli et langt mer «umulig oppdrag» enn Tom Cruise står overfor i filmen.