Knask, knep, pølseklyper og fiskehåv får vi stå over i år

Lørdag er det duket for halloween, et av årets høydepunkt for byens små innbyggere.
leder

Det er mange som har sterke meninger om den – relativt sett – nye tradisjonen. Det skal vi ikke legge oss bort i. Nye skikker kommer, andre går. Trender fra utlandet har til enhver tid fått feste her på berget. Halloween har kommet for å bli, og de fleste unger elsker det.

Selv om det nok er mange som vil bli skuffet, er likevel dette ikke året for å gå rundt fra dør til dør med «knask eller knep». Det til tross for at Tromsø kommune faktisk har kommet med en rekke kreative råd om spriting av never før spising av godteriet, om anbefalt bruk av fiskehåv og pølseklyper for å gjøre turen fra dør til dør på jakt etter godteri minst mulig smittefarlig. Reglene fremstår som tatt ut av en «Nytt på nytt»-parodi.

Slike anbefalinger og anmodninger blir fort kompliserte for små barn på jakt etter mest mulig godteri. Dessverre er risikoen mye større enn gevinsten ved å gå «knask eller knep» i år. Derfor bør man finne på fellesaktiviteter innenfor de allerede etablerte kohortene, gjerne de som allerede eksisterer på skolen eller i barnehagen. På den måten kan man også sørge for at alle unger blir inkludert, og at ingen holdes utenfor, på det som er en viktig kveld for mange barn.

En annerledes hverdag krever at vi lager annerledes løsninger. Det er mulig å gi ungene en fin kveld, uten å frykte for at man bidrar til massesmitte av et farlig virus. 2020 har allerede gjort livene veldig annerledes for folk enn det vi alle var vant til. Karantener, avstandsregler, ansiktsmasker, fravær av klemmer og fysisk nærhet, hytteforbud og anmodninger om å la være å reise.

Smittetallene er nå på vei opp i store deler av Europa, også i Norge. En kollektiv bevissthet er det eneste som vil fungere når vi nå skal forsøke å holde dem nede, også her i kommunen vår. Det er også noe barn vil skjønne og godta, stedet for at vi skal lage og praktisere masse rare og i overkant kreative regler.

Halloween trenger ikke å bli en skumlere kveld enn noen av oss ønsker.