Sannheten er at meldingen sier lite om en regjerings evne eller vilje til å prioritere i nord. Den kan likevel si noe om kursen som stakes ut. Når det nå er hele ni år, og flere regjeringskonstellasjoner, siden forrige gang, er det likevel noe som selvsagt sees på med både nysgjerrighet og argusøyne fra næringsliv og lokale og regionale politikere.

At forsvarsminister Frank Bakke-Jensen varsler at Forsvaret skal legge igjen mer penger hos lokalt næringsliv, ved å sørge for at lokale aktører i større grad kan konkurrere om kontrakter, er positivt. Det er også svært enkelt å måle om det blir forbedring – og om dette løftet gir utslag i handling vil vi få et tydelig svar på i årene som kommer, men de kan måles allerede neste høst, før kommende stortingsvalg.

Dersom de lykkes, vil det bety at milliardbeløp fra staten kan gå tilbake til nordnorsk næringsliv, og private bedrifter i både Tromsø og distriktene, hvor dyktige håndverkere og entreprenører finnes i stort monn.

Da må også nordnorske politikere sørge for å tilrettelegge for at kompetansen Forsvaret og andre store aktører etterspør blir tilgjengelig. Fylkesrådet har allerede opprettet en ny flyfaglinje på Bardufoss, for å møte etterspørselen. Det er fornuftig, og vil på sikt kunne gi trygge, permanente arbeidsplasser.

Fremleggelse av nordområdemeldinger oppleves som regel som et antiklimaks i nord. Det er tross alt bare en stortingsmelding. Politikken skjer i hovedsak mellom stortingsmeldingene, ikke i dem. Det er likevel grunn til å minne om alvoret som er både i og mellom linjene.

Det handler, tross alt, om den utenriks- og sikkerhetspolitiske situasjonen i området der vi bor, og hvilke tiltak regjeringen mener er nødvendig for å sikre både nasjonen og regionens interesser. Havrett, folkerett, alliansetilhørigheten til et Nato med stadige utfordringer og samarbeid med det store nabolandet i øst. Rammeverket som settes for Arktisk Råd og barentssamarbeidet er også av stor nasjonal og regional betydning.

Derfor blir det spennende å se om regjeringen lykkes med å leve opp til forventningene og løftene de nå har presentert for landsdelen.