iTromsø mener:

Selvdisiplin og hensyn til andre

Både Black Week og julehandelen hittil tyder på at kundene lokalt bruker vett og forstand når de skal handle julegaver og forberede høytiden.
leder

Butikkene ser ut til å ta smittevernreglene på stort alvor, og kundene følger opp med avstand og Antibac. Denne samhandlingen er ekstremt viktig for at julefeiringen skal bli tilnærmelsesvis normal.

Det er klokt at kundene oppfordres til å ta i bruk hele perioden fram mot jul til å handle, slik at ansamlingen av folk ikke blir for stor. Like smart kan det være å fordele trøkket i åpningstiden. Resultatet er ifølge kjøpesentre og butikkene at køen er moderat – og at det går an å gire ned tempoet for å unngå unødig press.

For noen oppleves det mer trygt å handle på nett, men med gode og trygge rammer i handelsstanden, skal det være greit å bruke lokale alternativer, noe hver og én av oss også bør bestrebe, i ei tid der det lokale næringslivet er under et hardere press enn tidligere. Hvis alle tar forholdsregler, er det ingen grunn til at koronaepidemien skal få gode vilkår og gjøre julehøytiden mindre hyggelig.

Vi er alle bekymret for at lokale butikker og restauranter skal bukke under i en så ekstrem situasjon, så håpet er at mange ser poenget med å kombinere sikkerhet med solidaritet. Dette må imidlertid den enkelte kjenne på, også når det gjelder bruk av munnbind. For dem som er i risikogruppe, er det naturligvis ekstra nødvendig å være varsom. Denne angsten og tilbakeholdenheten må vi alle respektere. Helsa må settes i høysetet.

Bortsett fra et større utbrudd i Forsvaret på Setermoen, har hele regionen vår i høst hatt lavt smittetrykk. I Tromsø har det også være betydelig utfordringer tilknyttet havnene og utenlandske båter, men også dette har vært løst forbilledlig av både Tromsø kommune og dens ledelse, av alle de involverte helsearbeiderne, av lederen av smittevernteamet, Øivind Benjaminsen, og kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

Så bra har det vært jobbet at assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad nylig trakk fram nettopp Tromsø som et sted hvor smittevernarbeidet har stått til toppkarakter. Med rette.

Erfaringene fra andre steder er imidlertid at senkede skuldre raskt kan slå tilbake – og da kan fort en ny bølge slå inn. Derfor koker det ofte ned til holdninger og respekt for hverandre.

Fortsetter alle å ta nødvendige forholdsregler i ukene som kommer, kan vi forhåpentlig pleie kontakt med hverandre i jula, innenfor de reglene som fastsettes og prisgitt den smittesituasjonen som er til stede. På mange måter er den familiære «næringen» viktigere enn noensinne, i den forstand at man faktisk får treffe sine nærmeste.

De menneskelige omkostningene er ekstremt store i øyeblikket, hvis eksempelvis beboere på sykehjem isoleres fra sine barn og barnebarn.

Situasjonen vi står oppe i er, som ikke kan gjentas nok, derfor ikke bare et spørsmål om egen sikkerhet, men også helsa til de nærkontaktene man er glade i. Den beste julegaven vil være om vi kan starte på 2021 med utsikter til vaksine og en normalisering, og en oppmykning som hjelpe både næringsliv og mellommenneskelig kontakt.