Mens produksjonsselskapene har kunnet slippe nye filmer rett på strømmemarkedet, har kinoene stått maktesløse på siden, periodevis med helt tomme saler, og dernest med svært begrensede smittevernregler, som attpåtil har vært endret og flikket på, til de som drifter sin store og berettigede frustrasjon.

Først satte regjeringens enmetersregel begrensningen til at de kunne kjøre visninger med publikummere i annethvert sete, for så å ombestemme seg og tolke enmetersregelen så bare hvert tredje sete kunne brukes. Fra 50 prosent dekning til 33 prosent dekning, og mange måtte heller holde helt stengt.

Samtidig fylte man opp alle setene i rutefly. Slike utslag av tilfeldig forskjellsbehandling har ikke vært til å unngå, med en pandemi som kom brått på, og der man har vært nødt til å lage reglene, unntakene og justere med endringer mens det skjer.

Her i Tromsø har også Aurora kino har fått merke pandemien inn i den daglige driften og økonomien. Aurora kinos avdelinger er i Tromsø, Alta, Narvik, Kirkenes, Lakselv og Vardø, og der Tromsø står for cirka to tredeler av den totale omsetningen.

Med et beregnet inntektstap i 2020 på rundt 40 millioner kroner, sier det seg selv at de ansvarlige har bitt negler mens de har ventet på svar om de skulle få tilslag på søknaden om kompensasjon. At de fikk disse innvilget på tampen av forrige uke er derfor gledelig.

Tromsø er en by hvor film og kino står særlig sterkt. Med landets største filmfestival målt i publikummere, og et flott flerkinoanlegg som står rygg mot rygg til ærverdige Verdensteatret kino, er film en sentral del av bybildet. TIFF, TIFF junior, stumfilmfestivalen, all aktiviteten til Cinemateket og de daglige, kommersielle visningene utgjør til sammen et enormt bra tilbud til å se film på den ypperste måten, nemlig i en sal sammen med andre.

Når vi en gang kommer ut på den andre siden av denne pandemien, og vi igjen kan åpne salene og dørene for fullt, vil det også bli spennende å se om denne lange perioden uten ordinær drift har endret vanene til folk, om de har blitt så vant til å strømme og se film fra sofaen hjemme, at handlingsmønsteret er permanent endret.

Vi håper dette ikke skjer, at behovet for å gå ut og fylle saler, for ikke å snakke om kafeer og barer før og etter visning, kommer tilbake til hva det var.

Å se film på kino, og oppleve kultur sammen, er det som gir opplevelsene den ekstra dimensjonen, akkurat som det å gå på konsert og se større idrettsarrangement er noe annet enn å strømme det gjennom en skjerm.

Vi synes det er fornuftig bruk av skattepenger å avhjelpe kinoene i denne vanskelige situasjonen, og håper og tror at vi snart kan komme tilbake til fulle saler igjen.