Leder:

Handlekraftig og effektivt fra regjeringa

Gjenåpning av Vinmonopolet er en prisverdig helomvending av regjeringa.

  Foto: Tegning av Odd Klaudiussen

leder

Før helga varslet regjeringa nye, inngripende smitteverntiltak i flere kommuner på Østlandet, som følge av at en ny, mer smittsom variant av koronaviruset ble oppdaget i Nordre Follo.

Blant tiltakene fant vi skjenkestans og nedstenging av nesten alle butikker, med unntak av dagligvarehandelen. Det innebar også Vinmonopolet.

Hensikten var at folk skulle forbli i ro, og folk ble oppfordret til ikke å forlate kommunene som ble rammet.

Likevel kunne vi se bilder av enormt lange polkøer i nabokommunene. Tiltakene som skulle sikre redusert mobilitet både mellom kommuner, og internt i kommunene, resulterte istedenfor i at noen valgte å reise over kommunegrensene for å få tak i polvarer. Noe som forståelig nok vakte reaksjoner og frustrasjon i brede lag av befolkningen.

Det er prisverdig at regjeringa derfor på kort tid tok grep, og søndag kveld varslet at Vinmonopolets utsalgssteder i kommunene i Oslo-regionen åpnes igjen.

Det handler ikke om at tilgangen på alkohol er viktigere enn barneidrett, skole eller andre tilbud som er stengt. Det handler om behovet for pragmatisme i utformingen av smittevernregler. Vi kan ikke drive smittevern basert på hvordan vi skulle ønske at folk skal opptre. Vi må forholde oss til samfunnet vi bor i.

Dessuten har vi ikke rutiner på plass for enhver situasjon, selv om det kan føles som en evighet siden den første nedstengingen. Derfor er det fortsatt slik at forskjellige tiltak som prøves ut må kunne reverseres dersom de viser seg ikke å virke slik de var tiltenkt.

Helsedirektør Bjørn Guldvog erkjente under en pressekonferanse at det er et paradoks at de åpner vinmonopolets butikker, samtidig som så mange andre restriktive tiltak fremdeles gjelder.

Det er også verdt å merke seg Guldvog argumenterte for at hensynet til mennesker med alkoholavhengighet også var med på å tale for at polene burde åpnes.

Helseminister Bent Høie trakk også fram vinmonopolets rutiner på smittevern, altså avstand mellom kunder og begrensing av antall personer i deres lokaler på samme tid, som medvirkende årsaker til at de velger å åpne.

Det fremstår unektelig noe revyaktig at det er stenging av Vinmonopolet som skaper kaos når vi har oppdaget en ny, mutert virusvariant under en global pandemi. Vi vet sannelig fortsatt å skape litt utilsiktet underholdning av og med oss selv her til lands.