At det skulle være snøfritt opp mot jul er jo ikke helt uvanlig, men at det skulle strekke seg gjennom hele januar er frossent sagt overraskende. Og med den forrige vinteren friskt i minnet – der snøfreserne sto og bakket på tomgang utenfor ytterdøra i påvente av neste jobb – er det ikke rart at vi skuet urolig mot himmelen etter hvitt påfyll.

De siste ukene har nok mange også tatt til å lengte etter snø. Jo mer barfrost og jo dypere tele, jo mer rørleggeren og kommunale etater har kjempet mot is og forfrosne rør, jo mer har vi samlet håpet på nedbør.

Mot slutten av forrige uke fikk vi endelig litt av det vi håpet på. En grei porsjon med snø er på plass. Det er nå vi stifter ordentlig bekjentskap med begrepet – «blanda følelser».

For jo da, det er godt det legger seg snø på bakken. Det er bra mot frost, bra for humøret og bra for skientusiastene. Men det innebærer også måking, vinterveier og krevende kjøreforhold. Og ikke minst: Det innebærer en rungende snøskredfare i fjellet.

De første toppturentusiastene har stukket til fjells, og svært mange er erfarne mennesker som vet utmerket godt at pudderføret kan være diabolsk. De med kunnskap og erfaring vet at nå ligger det løs snø oppå islagte fjellsider. De vet at faren for skred er bokstavelig talt overhengende, og at de skredene som kan løsne, de kan gå langt og bli skikkelig store.

Svært ofte ender liv i fjellsider der det aldri før har gått skred

Mange vet og kjenner fjellheimens skumle sider, mens andre vet mindre og er uvante. For noen er det kalde, rolige været, kombinert med strålende pudderforhold ikke annet enn ren, pur idyll. Derfor er det viktig at vi klarer å få informert så mange som mulig om viktigheten av å være aktsomme og varsomme.

De som legger ut på skitur må ikke bare bruke eget vett og forstand, men også andres. Man må lytte til varsom.no og deres ekspertise. Man må lytte til erfarne fjellfolk, og man må ta inn over seg at andres vellykkede ferdsel i et område ikke nødvendigvis er ensbetydende med at de besitter god vurderingsevne.

Lite snø i en forlokkende fjellheim betyr ikke mindre rasfare. Det kan være tvert imot.