Kommentar:

Folkefest på dødsmarkene

Neste års fotballfest vil bli holdt over levningene av døde og utpinte mennesker. Kan man glede seg til noe slikt?

Tegning: Odd Klaudiussen 

leder

Nylig avdekket den britiske avisen The Guardian at minst 6.500 gjestearbeidere fra asiatiske land har dødd etter at Qatar ble tildelt fotball-VM. Det reelle dødstallet blant arbeiderne som de siste ti årene har bygget fotballstadioner, en helt ny by, flyplass, hoteller og ny infrastruktur kan være enda høyere.

Vi snakker altså om flere tusen mennesker som kan ha dødd for at fotball-VM skal kunne arrangeres. Ifølge internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner kan størsteparten av dødsfallene settes i sammenheng med de umenneskelige bo- og arbeidsforholdene i det arabiske monarkiet. De qatarske myndighetene betegner det riktignok som «naturlige dødsfall», men de bakenforliggende årsaken skal i stor grad være akutte hjerte- og lungeproblemer som følge av lange arbeidsdager i helt ekstrem varme.

De unge mennene dør fordi ett av verdens aller rikeste land, trolig etter omfattende korrupsjon, er blitt tildelt fotball-VM i 2022. De dør under det som karakteriseres som en moderne form for slaveri.

All denne elendigheten ligger altså bak noen uker med internasjonal fotballfest, en fest vi her i Norge skal få ta del i via våre to riksdekkende TV-kanaler.

Kritikken mot det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og mot Qatar er ikke ny, men har økt i takt med stadig nye rapporter om grove menneskerettighetsbrudd. Allerede i 2016 tok daværende FC København-spiller Tom Høgli bladet fra munnen og uttalte at fotballen ikke kunne akseptere de umenneskelige arbeidsforholdene i vertslandet Qatar. «Det at mennesker dør i fotballens navn er helt forferdelig og skal ikke skje», sa Høgli, før han fortsatte: «Vi kan ikke spille fotball på bekostning av andre mennesker».

Så ble det nærmest larmende stille fra norske fotballspillere.

Inntil fredag, da Tromsø idrettslag sendte ut en uttalelse om at klubben oppfordrer Norges Fotballforbund (NFF) til å boikotte det kommende fotball-VM. Med Tom Høgli, nå som ansvarlig for samfunn og bærekraft i TIL, daglig leder Øyvind Alapnes og spillerrepresentant Ruben Yttergård Jenssen i spissen, uttalte klubben at de ikke lenger kan «sitte og se på at mennesker dør i fotballens navn».

«Tromsø IL vil oppfordre Norges Fotballforbund til å gå inn for en boikott av Fotball VM 2022. Vi mener at hvis Norge kvalifiserer seg gjennom den kommende kvalifiseringen, bør vi takke nei til å reise til Qatar» heter det i uttalelsen fra TIL.

Det er all grunn til å applaudere den forbilledlig tydelige linja TIL har lagt seg på. Uttalelsen fikk fredag støtte av Strømsgodset, mens en rekke andre eliteserieklubber vil ta opp spørsmålet om boikott på klubbenes kommende årsmøter. Dessverre er det lite som tyder på at NFF vil lytte til den klare oppfordringen om boikott av neste års fotball-VM. I NFF mener man tvert imot at en norsk boikott ikke har noe for seg. I stedet innbiller de seg at en dialog med FIFA og de qatarske myndighetene er det eneste hensiktsmessige. Målsetting er tydeligvis å bli kvitt de uakseptable arbeidsforholdene i Qatar gjennom å påvirke med det NFF-president Terje Svendsen betegner som «nordiske verdier».

Kanskje har NFF rett i at en boikott fra Norge alene ikke vil bety all verden. Men dette handler ikke bare om hva slags virkning en boikott vil ha eller ikke. Dette handler vel så mye om den norske fotballens moralske forpliktelse til ensidig å tydeliggjøre at dette kan ikke Norge være med på.

Ja, vi risikerer å bli stående alene. Men vi risikerer også å bli den lille katalysatoren som trengs for at også andre land skal følge etter.

Noen vil hevde det er naivt av vesle TIL å oppfordre til boikott. Eller at ville vært naivt av vesle Norge, som jo mildt sagt har en lang og krokete vei til en eventuell VM-kvalifisering foran seg, å starte en boikott. Til det er det å si at det er NFFs strategi med dialog – å tro at man skal kunne endre arbeidsbetingelsene i et land der det er dødsstraff for homofili og utenomekteskapelig sex – som er det virkelig naive her.

Det vil smerte alle fotballinteresserte å skulle gå glipp av et fotball-VM, men å snakke om slike «lidelser» i denne sammenhengen blir selvfølgelig fullstendig absurd. TIL har gjort det eneste rette. Fotballen ynder å påta seg et samfunnsansvar på alle nivåer, og fra Tromsø er det nå sendt ut et tydelig signal om at fotballen ikke kan kompromisse når det kommer til alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Det uttalte ønsket til Tromsø idrettslag om boikott av fotball-VM i Qatar kommer sent, men det kommer i tide for NFF til å kunne gjennomføre det.