iTromsø mener

Unødvendig polarisering fra Molde-ordfører

Det siste vi trenger nå er irrasjonell og lite formålstjenlig hakking mellom kommuner om hvem som gjør en god og dårlig jobb med å håndtere koronapandemien.

  Foto: Tegning av Odd Klaudiussen

leder

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) kunne vel knapt ha truffet dårligere med sitt angrep på både innbyggere og politisk ledelse i Oslo. For mens det offentlige ordskiftet stadig fylles opp av by og land-polarisering, er det en nokså unison oppfatning om at innbyggerne i hovedstaden har det særlig krevende for øyeblikket, med stadig vedvarende og strenge smitteverntiltak.

Det var ikke nok til å stoppe ordfører Dahl. Han uttalte seg med utestemme i helgas VG om han mente Oslo «svikter» resten av landet med tanke på korona-håndtering, som følge av økende smitte i hovedstaden.

– Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene.

Det er verdens enkleste sak å sitte i en kommune uten store smitteutbrudd og riste på hodet over andres elendighet. Men særlig konstruktivt, enn si empatisk, er det ikke.

Det er forståelig at man har et behov for å uttrykke frustrasjon for at vi står i en global pandemi, men som en politisk lederskikkelse bør man være varsom med hvem man gjør til adressat for frustrasjonen. At dette kommer fra en ordfører til det ledende regjeringspartiet gjør det ikke særlig bedre. Noen offentlige reaksjoner fra statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie eller andre i regjeringspartiet har også glimret med sitt fravær.

Vi er alle tjent med å få dempet smittetrykket i Norges største byer, og i hovedstaden, slik at mindre smitte blir tatt med fra Oslo og til resten av landet. Det er der det bor flest folk og det er fra hovedstaden det reiser ut mest folk til distriktene.

Det siste vi trenger nå er irrasjonell og lite formålstjenlig hakking mellom kommuner om hvem som gjør en god og dårlig jobb med å håndtere koronapandemien.

Det er også på det rene at Dahls uttalelser ikke var en glipp, eller noe han senere har hatt et ønske om å moderere. Tvert imot. Søndag gikk han ut én gang til og bekreftet sitt syn, og mandag morgen fortsatte han. I NRKs «Politisk kvarter» hevdet Dahl at han var talsmann for distriktene i denne saken, et selvutnevnt «verv» forsvinnende få har tatt til orde for å stille seg bak.

Vi kan ikke late som om smittevernhåndtering ikke handler om politikk, for politikk er prioriteringer. Man bør likevel begrense dette til de faktiske, realpolitiske uenighetene, og spare seg for plumpe og populistiske utspill om politiske motstandere.

Ironisk nok ser det ut til at Dahls uttalelser har manet frem en større sympati for, og støtte til, både byrådsleder Raymond Johansen og hovedstadens innbyggere. I disse tider trenger vi å stå samlet og være rause med hverandre.

Uttalelsene til Molde-ordføreren vekker derfor bare undring, sårhet og sinne.