iTromsø mener:

Riktig å prioritere barn og unge

På ferden mot en mer normal hverdag var det en fornuftig beslutning av norske myndigheter å utsette trinn fire i planen for gjenåpning av samfunnet.

  Foto: Jan Haas/NTB scanpix

leder

Like fornuftig var det å prioritere barn og unge i de lettelsene som ble gjort – både for å få en så normal start som mulig når skolene starter opp igjen om tre uker, og for å få breddefotballen i gang igjen. Forhåpentligvis er det snart grunnlag for neste trinn.

I forrige uke utsatte regjeringen altså trinn fire i planen for gjenåpning av samfunnet fra koronarestriksjonene. Utsettelsen betyr at vi tidligst i neste uke kan håpe på de etterlengtede lettelsene – og det som i realiteten er en tilnærmet full åpning. Uansett er det en normal hverdag vi ser rykke stadig litt nærmere.

Lettelser i noen av restriksjonene for barn og unge skal gjøre det lettere å ha en mest mulig normal skolestart. Det er viktig, også i det lange løp. Breddeidretten for voksne får dessuten litt større handlingsrom allerede nå.

Smittespredningen har vært økende de siste dagene, men regnes fortsatt som relativt liten, til tross for store enkeltutbrudd. Epidemien er under kontroll i Norge, men den herjer fortsatt i andre land. Det gir grunn til bekymring.

Rådet fra helsemyndighetene til regjeringen var derfor på sin plass: vær ekstra forsiktig en stund til. Delta-varianten er skummel, og den har vært dominerende i de siste utbruddene vi har hatt i Norge.

Hensynet til barn og unge trekkes fram som hovedgrunnen til en ekstra forsiktighet. Snart er det skolestart, og skal den kunne foregå mest mulig normalt, må vi ha god kontroll på smitten. Det er neppe tvil om at en økende smittebølge vil kunne skape problemer.

Viktig er det også å få breddefotballen i gang, på en så normal måte som mulig. Enkelte unge fotballspillere har ikke spilt en offisiell kamp siden september 2019, og frafallet er stort i idretten.

Slitasjen etter mer enn 16 måneder med koronarestriksjoner begynner å bli stor, ikke minst for barn og unge. Og selv om mange næringsdrivende sliter tungt, er det tross alt viktigere å prioritere at ungene kommer seg tilbake på skolen etter ferien, og at de får den undervisningen de trenger.

Og ikke minst: For barn som har det vanskelig hjemme finnes det ingenting som kan erstatte voksenkontakt og vennskap på skole eller barnehage. Derfor må barna komme først.