I flere tiår har skytebanen ligget nærmest som et blødende sår i dalen. Gjennom årene er mye verbal ammunisjon blitt fyrt av fra begge sider av konflikten, med skytterne på den ene siden og de som vil bevare området som et åpent turområde på den andre.

Den altfor langvarige striden ser ikke ut til å nærme seg noen snarlig løsning. Tvert imot fremstår den som stadig mer tilspisset og uforsonlig.

Gjennom historien har skyteforbud blitt fulgt av opphevelse av forbud, forslag til alternativ lokalisering blitt fulgt av vraking av forslag. Det har vært en rekke utredninger og behandlinger i kommunale organer. Ulike rettslige skritt har vært tatt. For mange, også flere politikere, har det åpenbart gått prestisje i saken.

Det er nå fem år siden forrige gang det ble skutt på skytebanen, men denne uken blusset konflikten opp igjen. Bakgrunnen er at Statsforvalteren i Nordland tidligere i år konkluderte med at skytebanene for hagle og pistol i Tromsdalen er lovlig etablert, en avgjørelse kommunen har bestridt og krevet omgjort.

Tromsø jeger- og fiskerforening mener de nå har – og har hatt – full rett til å skyte i Tromsdalen, og varslet derfor skyting ved banen denne uken. Store betongblokker ble plassert ut på turveien mot nordøst for å hindre ferdsel. Svaret fra motstanderne var å fjerne hindringene. Andre aksjonerte med sin tilstedeværelse på turveien, som ligger i bakkant av skyteområdet, for slik å hindre skyting. Skytterne kunne dessuten konstatere at noen hadde begått hærverk på utstyr og installasjoner.

Det haster å finne en løsning på denne ødeleggende konflikten. Problemet er at det har hastet i svært mange år nå, alt mens det ene forslaget etter det andre er blitt «jobbet med». Fra Tromsø kommune opplyses det at det fortsatt jobbes med en permanent løsning med skytebane i Simavika på Ringvassøya.

Byen har vokst stort siden skytingen startet i Tromsdalen for mer enn et halvt århundre siden. Uansett om man er for eller mot skyting i Tromsdalen kan den pågående stillingskrigen umulig være ønskelig for noen. Partene må nå komme seg opp av skyttergravene, mens kommunen straks må tilrettelegge for en annen, levelig løsning for skytterne. Denne konflikten er rett og slett Tromsø uverdig.