Selv om Tromsø kommune har hatt et relativt lavt smittenivå gjennom sommeren, ligger covid-19-pandemien fortsatt som en klam hånd også over denne byen. Torsdag ble det registrert 12 nye positive tester, heldigvis uten at smittejegerne ser noen klare tegn til lokale utbrudd.

Så langt i sommer har det ikke vært behov for spesielle, lokale tiltak i Tromsø, selv om det stadig kommer meldinger om oppblomstring av smittetilfeller. Nylig måtte blant annet Biffhuset og Arctandria stenge dørene etter at det er registrert smitte blant flere ansatte.

Med studiestart kommer det tusenvis av både nye og «gamle» studenter til byen. For mange har de siste to-tre semestrene vært vanskelige, både med tanke på undervisningssituasjonen og ikke minst mangelen på sosial omgang. Man trenger ikke mye fantasi for å skjønne at det må være lite gøy over lang tid å bli sittende alene og studere i en kjellerhybel, i en by man knapt kjenner noen. En slik isolasjon går lett ut over noe av gleden med – og motivasjonen for – å studere.

For å kunne gi studentene en så normal studiestart som mulig denne høsten, og med mulighet til tryggere sosialisering med medstudenter, anbefaler regjeringen nå at det skal legges til rette for utstrakt testing i forkant av alle større studentarrangementer denne måneden. Slik skal studentene kunne delta på sosiale sammenkomster, samtidig som smitte avdekkes og smittespredning unngås i størst mulig grad. «Ingen fest uten gratis test», som helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) formulerer det i en pressemelding.

Arrangører av større studentarrangementer kan på statens regning sørge for at studenter som ikke er beskyttet av vaksine, får et tilbud om hurtigtesting hos private aktører. Med et slikt tilbud om gratis hurtigtest skal alle ha lik mulighet til å gå på konserter og lignende under studiestarten.

69 prosent av landets befolkning har nå fått minst én vaksinedose, mens 37 prosent er fullvaksinerte. Imidlertid har de siste ukenes smitteutbrudd rundt i landet, blant annet i Bergen, vist at det i stor grad er unge voksne som blir smittet – og som sprer smitten. En tryggere mulighet for å kunne samles, betyr ikke at man kan droppe alt som heter smittevern.

Unge mennesker som kommer til Tromsø har et forståelig og legitimt behov for å bli kjent med både hverandre og med byen. Regjeringens forsøk på å tilrettelegge for tryggere sammenkomster for studenter gjennom gratis hurtigtester bør følges opp av både festarrangørene og av studentene.