Også i vår region vet vi at politikere har hatt slike vonde opplevelser. I verste fall fører dette til at mennesker som i utgangspunktet ønsker å yte en innsats for fellesskapet slutter i politikken. Det er trist og skremmende – og det er en trussel mot det stolte, norske demokratiet.

Spørreundersøkelsen ble gjennomført i fjor, og alle landets kommunestyrerepresentanter ble oppfordret til å svare. Og det er rystende resultater som nå offentliggjøres.

Fem prosent av dem som har svart har opplevd at noen har truet med å skade dem eller noen av deres nærmeste. Litt over én av fire som har vært utsatt for truende adferd, svarer at de har vurdert å slutte i politikken. Seks prosent svarer at de allerede har bestemt seg for å slutte. Og over 50 prosent har opplevd en form for trusler eller hatytringer.

Dette er tall som det norske demokratiet ikke kan være bekjent av.

Her i Tromsø har Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann tatt initiativ til at kommunen innfører egne rutiner og støtteordninger for politikere som blir utsatt for trusler, sjikane og alvorlig personhets. Men forholdene bør også få alarmklokkene til å ringe i kommunalminister Nikolai Astrups departement. Høyre-statsråden og hans eventuelle avløser etter valget bør ta grep og sørge for at dette kommer høyt på den politiske dagsorden.

Reguleringssaker, byggesaker og nedleggelse av offentlige institusjoner er det som går igjen, og er bakgrunnen for mange av truslene lokalpolitikere kan oppleve. Folk som opplever dramatiske endringer i egen hverdag eller i lokalsamfunnet reagerer ofte sterkt. Følelser og engasjement vekkes.

Det er i utgangspunktet en fin ting. Å kunne reagere og protestere direkte overfor byråkrater og politikere er en selvfølge i et lokaldemokrati. Personer i maktposisjoner må tåle kraftige tilbakemeldinger. Men det går grenser. Trakassering og trusler er på gal side av disse grensene.

Partitilhørighet, kjønn og alder nevnes også som bakgrunn for politikernes negative opplevelser. Slike opplevelser fortjener ingen, og det er et nederlag for demokratiet hver gang noen trekker seg ut fra politisk arbeid på grunn av slike hendelser.

Ekstra ille er det dersom unge, ferske politikere kaster kortene etter dårlige opplevelser i politisk arbeid. Det kan også føre til at andre vegrer seg for å gå inn i politikken. Vi har alle et ansvar for å forhindre at det skjer. Også vi i mediene, som redigerer og kontrollerer ulike former for ytringer.