iTromsø mener:

Store forventninger til Sandra Borch

Norge har fått en tydelig Troms-politiker som ny landbruksminister. Sandra Borch (Sp) har utvilsomt både energi og gjennomføringskraft til å bekle en – i særdeleshet for Senterpartiet – tung og viktig statsrådpost.

TEGNING: Odd Klaudiussen 

leder

Det er bare å gratulere Sandra Borch med utnevnelsen torsdag, en utnevnelse som var i tråd med det mange forventet. Borch har helt fra tiden hun satt som leder i Senterungdommen og fram til i dag markert seg som en uredd og dyktig politiker. Ikke minst viste stortingsrepresentanten fra Sp seg fram i årets valgkamp som en skarp debattant, med klare og tydelige budskap.

Flere i landbruksnæringen i Troms slapp jubelen løs da statsminister Jonas Gahr Støre torsdag offentliggjorde at Borch er landets nye landbruks- og matminister. Selv om 33-åringen er utdannet jurist, og de siste fire årene har sittet i Stortingets energi- og miljøkomité, er hun av aktørene i landbruket anerkjent for å ha god innsikt i næringen.

Den nye statsråden kommer fra kyst-/innlandskommunen Lavangen. Dette er blant kommunene i landet som har hatt den kraftigste nedbyggingen av landbruket. Det gamle (og snart «nye») hjemfylket hennes, Troms, har opplevd den største nedgangen både i bruk og produksjon.

Det er derfor naturlig at tromsbøndene har store forventninger til sin «egen» landbruksminister, og det er liten tvil om at Borch vil ha et betydelig press på seg i tiden fremover for å bedre forholdene i en hardt prøvet næring. Allerede torsdag var leder Tone Rubach i Troms Bondelag ute og oppfordret bønder som fortsatt klamrer seg fast i yrket, men som vurderer å legge ned gårdsdrifta, til å avvente for å se om den nye landbruksministeren klarer å levere i henhold til lovnadene i den nye regjeringsplattformen.

Tre av statsrådene i den nye Ap-/Sp-regjeringen kommer fra Nord-Norge, noe som historisk sett er en relativ god uttelling for landsdelen. I tillegg til Sps Sandra Borch, består Regjeringen Støre av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp), de to sistnevnte fra Nordland.

Nord-Norge har tradisjon for å ha fiskeriministeren, men utnevnelsen av partiets nestleder Skjæran til statsrådsposten, signaliserer at Arbeiderpartiet mener alvor når de sier at de vil levere på en av Norges viktigste næringer. Samtidig er det et lite tankekors at Ap ikke har funnet plass til noen statsråder fra verken Troms eller Finnmark, sett i lys av at Støre etter Aps dårlige valg i 2017 understreket at noe av det mest smertelige var tilbakegangen i nord.

Senterpartiet, som før valget satset på å bygge seg opp i Finnmark, har på sin side ikke prioritert noen statsråder lengst nordfra. Så mens finnmarkingene onsdag jublet over at de igjen blir et selvstendig fylke, måtte de neste dag konstatere at de ikke får en eneste statsråd i den nye regjeringen.

Grunn til å være skuffet er nok også sambygding og barndomsvenninne av vår nye landbruksminister, stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap). Myrseth har av mange blitt trukket fram som en høyst aktuell statsrådskandidat. Ikke minst som fiskeriminister, etter fire år som Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson. At hun ikke inntar en plass rundt kongens bord, er nok en skuffelse også for Troms Arbeiderparti.

Hvor de ulike statsrådene kommer fra er slett ikke uviktig, men likevel strengt tatt mest symbolpolitikk. Hva den nye regjeringen skal og må måles på i tiden fremover, er den faktiske politikken de leverer.