iTromsø mener:

Dumdristig hvalturisme må kontrolleres

Hensynsløs adferd rundt hvalene er ikke bare svært dårlig reklame for hvalsafarinæringa, det kan ødelegge hele næringsgrunnlaget for denne typen turisme.

TEGNING: Odd Klaudiussen 

leder

Innsiget av hvaler til kysten vår i mørketida har lokket til seg turister og skuelystne, både fra våre egne nærområder og hele verden de siste årene. For få år siden hadde vi dem helt inn i fjæresteinene til Tromsøya, og i Kaldfjord og områdene rundt Kvaløya kunne man på daglig se disse enorme dyrene boltre seg på jakt etter de enorme forekomstene av sild.

Synet er spektakulært og unikt, ikke minst å kunne bivåne det såpass nært bebyggelse. Nå har silda fått nye vandringsmønstre, og størstedelen av hvalene har derfor trukket litt nordover, men ikke lenger enn til områdene utenfor Skjervøy, som er en kjapp båttur herfra.

Bildene som florerer på nett fra havområdene er spektakulære, med hvaler i nordlys få meter fra båter og folk. For mange operatører er dette også ei viktig næring. Det å få folk ut til disse hvalene er både gode penger for den enkelte aktør, og god reklame for landsdelen.

Dessverre har enkelte i iveren etter å få nærkontakt med hvalene nå begitt seg inn på nærmest absurde og hodeløse aktiviteter. Folk som kjører små båter i stor fart mot hvalene, dumdristige kajakkpadlere og – det siste – folk som hopper ut i det samme vannet med dykkerdrakt og snorkel.

I 2016 var pågangen fra hvalturister så heftig at det ble snakket om «Cowboy»- og «Texas»-tilstander, som satte menneskeliv i fare, og som var til stor sjenanse for dyrene. Visit Tromsø så seg derfor nødt til å innføre interne regler og retningslinjer for bransjen, som man måtte følge for å kunne bli tilknyttet dem, i tillegg til godkjente papirer fra sjøfartsmyndighetene

De profesjonelle aktørene melder nå om tilsvarende tilstander. Bilder som viser 15–20 fritidsdykkere med snorkel (enkelte hevder å ha tellet over 100 personer samtidig) som plasker samtidig i ishavet rundt dyr på opptil 40 tonn, samtidig som farvannet er fullt av store og små fritidsbåter, er helt absurde. Og denne ekstreme nærheten til hvalene, og et utall båter i samme farvann, er livsfarlig.

Det verdt å minne om at det er ville dyrs habitat man oppsøker. Som en av de mer erfarne operatørene sier til iTromsø, går de aldri nærmere hvalene enn 50–100 meter. Så er det opptil hvalene selv om de vil komme mot båtene eller svømme i en annen retning. Dette er dyr som er der fordi de jakter mat, og med masse ukontrollert båtaktivitet, med all undervannsstøyen det medfører, er det hevet over enhver tvil at det er forstyrrende for dem.

Det må være frustrerende for operatører som driver «etter boka» å være vitne til slike tilstander. Tilbakemeldingene fra mange av turistene er da også negative. Ikke bare er dette svært dårlig reklame for hvalsafarinæringa, i verste fall står man også i fare for å ødelegge næringsgrunnlaget for denne typen safariturisme – ikke minst dersom de imponerende dyrene skulle slutte å komme som følge av enkelte aktørers hensynsløse og forstyrrende praksis.