De rike blir stadig rikere. I år måtte du ha en milliard kroner i formue for å komme med på Kapitals liste over de 400 rikeste personene i Norge. For noen få år siden var grensen 800 millioner kroner.

Kapitals liste viser den reelle formuen til landets mest velstående. De rikeste i Norge er faktisk langt rikere enn det man trodde – inntil Statistisk sentralbyrå (SSB) nylig undersøkte formuen grundigere. Årsaken er at de rikeste blant oss betaler lite skatt. Undersøkelsen viser at de rikeste i Norge betaler mindre i skatt enn folk flest, og at de til og med betaler mindre enn de rikeste i USA.

Mens rundt 400.000 personer har vært permittert under koronapandemien, og alle har vært oppfordret til å delta i den felles dugnaden, var Solberg-regjeringens gavepakke til Norges rikeste enda mindre skatt. De mest bemidlede blant oss, av dem de største bidragsyterne til Høyres valgkamp, kunne nyte godt av lavere formuesskatt – og slik ha mulighet til å investere mer penger i bedrifter og aksjer.

Skattefradraget for å eie blant annet aksjer og eiendom ble økt fra 25 til 35 prosent. Mens man i 2019 kunne trekke fra 250.000 kroner på millionen, og dermed måtte skatte for 750.000 kroner, bestemte Solberg-regjeringen i fjor at man kunne trekke fra 350.000 kroner på millionen – og dermed tilsvarende skatte kun for 650.000 kroner.

Formuen ser dermed mindre ut på papiret, mens den i realiteten er like stor.

Det har betydning for skattetallene, som ble offentliggjort onsdag, og som iTromsø i likhet med øvrige norske aviser publiserer. Det er nemlig bare den skattbare formuen som fremkommer i Skatteetatens registre – den såkalte ligningsformuen, og altså ikke den reelle formuen. Det betyr at selv om man fortsatt har samme formue som året før, eller kanskje mer, ser det ut som man har mindre formue, fordi fradraget før skatt har økt.

Så kan man jo spørre seg hvem som tjener på disse skattelettelsene. Er det direktøren som har penger til overs til å investere i aksjer, og som har eget selskap som leier ut eiendom til studenter og lavtlønte vaskere? Eller er det studenten eller sykepleieren som ikke har penger nok en gang til å kjøpe egen bolig?

Forrige gang skattelistene for Tromsø kommune ble lagt fram, for skatteåret 2019, økte formuen for 97 av Tromsøs 100 rikeste. Ved årets skatteoppgjør krympet derimot formuen for tre av fire av kommunens rikeste. Det betyr ikke at de rikeste i Tromsø nødvendigvis har blitt fattigere, kanskje heller tvert imot. Langt mer nærliggende er det å anta at formuesreduksjonen skyldes nettopp det nevnte skattegrepet som ble innført.

Skatteåret 2020 var et dramatisk år for mange lønnsmottakere. Ifølge iTromsøs beregninger av skatteoppgjøret gikk for eksempel ansatte i Tromsøs uteliv i snitt ned over 100.000 kroner i inntekt. I et slikt perspektiv ser det unektelig skjevt og urettferdig ut at de best bemidlede samtidig har mottatt millioner fra staten i kompensasjon for pandemiens herjinger med økonomien.