iTromsø mener

Hva følte du nå?

Etter å ha fått den syriske virkeligheten så hinsides brutalt dokumentert, kan det være på sin plass å stille Fremskrittspartiet det berømte sportsspørsmålet: «Hva følte du nå?»
leder

Et bilde har denne uka brent seg inn på alles netthinner, av en tre år gammel gutt som driver inn på en strand i Middelhavet, etter å ha druknet, da flukten fra krigen i hjemlandet endte med at båten sank. Bildet er så ubeskrivelig direkte i sitt budskap, at det rett og slett ikke trenger noen forklaring. Og dem som står igjen upåvirket, er jeg ikke så sikker på at jeg ønsker å ha på julekortlista mi.

Valgkampen har vært forbausende edruelig, i forhold til at den for en gangs skyld ikke har hatt innvandring som hovedtema. Jeg uttalte imidlertid for noen uker siden forundring over dette, og var spent på om noen kom til å ta munnkurvene av i forhold til temaet, med en gang pilen på meningsmålingene begynte å peke nedover.

Og ganske riktig. Dagen etter kom Siv Jensen ut og oppfordret FrP-ordførerne til å nekte å ta imot syriske flyktninger. Et vedtak hun selv hadde forhandlet fram! Siv Jensen, jeg er svært interessert i å vite hva du følte da du så bildet av den lille gutten?

Redningsselskapet har sendt en båt ned til Middelhavet for å hjelpe i denne desperate situasjonen, og i stedet for å få hedersmedalje, reagerer en rekke nordmenn ved å melde seg ut av organisasjonen. Noe mer skammelig kan jeg nærmest ikke komme på. Hvis jeg kunne velge mellom å ha en av disse som nabo, og en syrisk flyktning, hadde valget vært enkelt.

Der Siv Jensen har vært forholdsvis moderat i sine uttalelser, har partiveteran Carl I. Hagen fått herje langt mer fritt. «Europa må gjøre som Australia, og si at båtflyktningene ikke under noen omstendigheter får bli», uttaler han. Forslaget hans går ut på å sende flyktningene i retur over Middelhavet til europeisk sponsede flyktningleirer der.

Tybring-Gjedde går så langt som å si at Fremskrittspartiet bør gå ut av regjering, og ønsker å innkalle til ekstraordinært landsstyremøte for å få dette igjennom. Han har også tatt til tale for en uravstemning om flyktningspørsmålet. Kunne vi samtidig fått stemme over hvilke nordmenn vi ønsker å få sendt ut av landet?

I et intervju i Dagbladet forteller Sandberg at «nå sitter flyktninger i leire sør for Middelhavet og peiler seg inn mot Norge, mens de tenker at her er det førstemann til mølla.» Tror han har misforstått hvorfor det er slik hast. De skynder seg, fordi de er redde for å bli drept, Per.

Frps gruppeleder i fylkestinget i Finnmark, Claus Jørstad, har følgende karakteristikk av flyktningsituasjonen: «De ser at her er det muligheter for å hoppe på toget til Lykkeland». Han argumenterer videre at «våre moralske forpliktelser ikke kan gå på bekostning av vår egen eksistens». Egen eksistens?!? Som om livet DITT blir truet av at det kommer en stakkar, drevet på flukt av krig. Eneste grunnen til at noen i det hele tatt kan få seg til å lire av seg noe så tåpelig, må være at dette skjer langt borte. Jeg skulle likt å se ham dra den, hvis det var innover nordnorske strender at likene kom drivende.

Da skulle jeg vært der med mikrofonen og spurt Hagen, Sandberg, Tybring-Gjedde og Jørstad det hele Norge lurte på: «Hva følte dere nå?»