iTromsø mener

Makta rår

Er det noen som virkelig tror at Arbeiderpartiet ville opptrådt mindre maktarrogant i en tilsvarende situasjon?

Ingrid Marie Kielland (SV), Kristin Røymo (Ap) og Jens Ingvald Olsen (R). 

leder

Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti startet denne uken forhandlinger foran den kommende maktovertakelsen i Tromsø. I løpet av neste uke skal de røde partiene ha meislet ut en felles politisk plattform, som skal ligge til grunn for et forpliktende samarbeid de neste fire årene. Som kjent står de tre partiene til dels steilt mot hverandre i enkeltsaker, og det er ingen grunn til å tro at noen av dem vil selge seg billig i forhandlingene på Kystens Hus.

Ikke minst er det forventet at samarbeidspartiene vil måtte gå noen tøffe runder om byens fremtidige styringsform. Det er fire år siden de tre avtroppende, borgerlige partiene sammen snekret Tromsøs første ”byregjering”. Det ble en konstruksjon som Arbeiderpartiet gjentatte ganger har forsøkt fremstilt som en pervertert utgave av parlamentarismen – der beslutninger er blitt tatt på ”bakrommet”, og der både kommunestyret og komiteene har stått tilbake ribbet for enhver politisk innflytelse.

Men årsaken til maktbruken er enkel, ja, det er nærmest en politisk tyngdelov. Den borgerlige byregjeringens håndtering av det parlamentariske systemet har direkte sammenheng med at partiene i byrådet har hatt rent flertall i kommunestyret. Er det noen som virkelig tror at Arbeiderpartiet ville opptrådt mindre maktarrogant i en tilsvarende situasjon?

Spørsmålet Arbeiderpartiet nok vil stille seg i de pågående forhandlingene med SV og Rødt er hvor mye parlamentarismen betyr for partiet. Vil det tross alt være lettere å ”selge” en styreform som de selv har kritisert de siste fire årene, enn å måtte gå tilbake på en symboltung sak som Kvaløya-forbindelse til Håkøya? Er parlamentarismen tross alt en enklere kamel å svelge enn nok en gang å skulle skifte standpunkt i en stor utbyggingssak? Kanskje. Men på den andre siden – er det virkelig tenkelig at Arbeiderpartiet skulle frasi seg en enestående mulighet til å kunne besette samtlige byrådsposter? For hvilken makt vil ikke dette innebære for et tradisjonelt svært så maktsøkende parti?

Uansett hvilke strategiske valg forhandlingsdelegasjonen til Arbeiderpartiet tar, er det temmelig sikkert at både komiteene og kommunestyret vil få en politisk revitalisering den kommende valgperioden. Om vi kan forvente et noe mer åpent styresett fremover, skyldes det neppe politisk fromhet – men heller at det kommende byrådet vil være avhengig av andre partier i kommunestyret for å få gjennomslag for sin politikk.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

leder